Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drezdai kalács (Stollen)

120 perc
bonyolult
költséges
6 adag

Elkészítés

  1. A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe beáztatjuk. A tejet, a porcukrot és az élesztőt egy tálban elkeverjük és félre tesszük. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk apróra. A lisztet egy tálba tesszük, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és elkeverjük a sóval.
  2. A vajat felolvasszuk, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró, csak langyos! Az élesztőt felfuttatjuk, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd ráöntjük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket, majd ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük. A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben.
  4. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk. A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. 

DREZDAI KALÁCS (STOLLEN) EGYSZERŰEN >>> 

Megjegyzés

Sokáig eltartható kalács - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss