Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Drezdai kalács (Stollen) egyszerűen

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 60 dkg liszt
  • 18 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 tk só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 8 db tojássárgája
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg mazsola
  • porcukor

Elkészítés

    1. Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. Adunk hozzá egy keveset a lisztből és a cukor ból, folyékony masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
    2. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a cukor t, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, az őrölt szerecsendiót, a gyömbért, és a tojássárgáját, és a kovászt és összegyúrjuk. Ezután hozzáöntjük a kandírozott narancshéjat, a durvára darabolt mandulát, és a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és megint jól összegyúrjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk kb 40 percig.
    3. A megkelt tésztából hosszúkás cipót formázunk, és az egyik felén bevágást ejtünk. Ismét letakarjuk, és meleg helyen tovább kelesztjük. Végül a 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
    4. Amint megsült a stollen, megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukor ral.

    Videó! Így készítheted el a drezdai stollent! >>>

    AACHENI MÉZESKALÁCS >>>

    FAHÉJAS CSILLAG >>>

Megjegyzés

A pólyás Jézuskára emlékeztető kalács formát úgy is kialakíthatod, ha sodrófával nyomsz egy hosszanti mélyedést a nyers cipóba.
Várd meg, hogy a stollen kihűljön, majd csomagold folpakba, celofánba vagy alufóliába. Így megpuhul és hetekig eláll.

MME
Szebb lesz a stollened, ha a porcukor felét kihűlés után szórod a tésztára.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin