Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drágult a dió! Ennyibe kerül kilója

default user icon
MME
Bár az ősszel együtt megérkezett a diós desszertek szezonja, alaposan a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, ha zserbót vagy aranygaluskát szeretnénk készíteni. Mutatjuk, menyibe került október elején a dió!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a 44. héten a belpiaci dióbél kilogrammonként 3650 forintért szerepelt a Budapesti Nagybani Piac választékában, ami 16 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti árát. A külpiaci dióbelet 3800 forint/kilogramm áron kínálták - írja az agrokep.hu.

De nem csak a dió, a vöröshagyma, a petrezselyemgyökér és a körte is drágult. A vöröshagyma (40–70 mm) 145 forint/kilogramm leggyakoribb ára 32 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a lila héjú vöröshagymáé (250 forint/kilogramm) ugyanakkor megegyezett azzal. Apetrezselyemgyökér ára 5 százalékkal 525 forint/kilogrammra emelkedett.

Mind a magyar, mind pedig a külpiaci Bosc kobak körte leggyakoribb ára emelkedett az 52 héttel korábbihoz viszonyítva: a hazai 24 százalékkal 560, az Olaszországból importált 15 százalékkal 688 forint/kilogrammra.

A TV-paprika, a birsalma és a birskörte pedig olcsóbb lett a tavalyi árához viszonytva. A hazai tölteni való édes paprika mérettől függően 290 és 415 forint/kilogramm áron került be a piac kínálatába, 13-18%-kal alacsonyabb áron kínálták. A belföldi termesztésű kaliforniai paprika 800 forint/kilogramm ára csaknem megegyezett a tavalyi azonos hetivel: kilogrammonként 20 forinttal haladta meg azt.

A hazai birsalma és birskörte 325 és 350 forint/kilogramm ára alacsonyabb volt a tavalyi 44. heti 450 forintos kilogrammonkénti árnál.

Ezek is érdekelhetnek