Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Drágulás jöhet a boltokban? Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. Az állategészségügyi szakemberek az érintett 32 500 pecsenyekacsa leölését már gyanú alapján megkezdték.

A Nébih információi szerint a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosították a madárinfluenza vírusát. A gazdaságban a hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, valamint megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - közölték.

A fertőzött állományok leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet, a járványügyi nyomozás folyamatban van. A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra, emiatt továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége.

 

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum-feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni - hangsúlyozta a Nébih.

HÁZI FERTŐTLETNÍTŐSZERT GYÁRTANÁL? EZEKET TILOS ÖSSZEKEVERNI, MERT KÓRHÁZBA KERÜLHETSZ! >>> 

9 TIPP A VÍRUSOK ELLEN: ÍGY TURBÓZD FEL AZ IMMUNRENDSZERED! >>> 

EZ IS A KORONAVÍRUS EGYIK TÜNETE LEHET, A FERTŐZÖTTEK 80%-A TAPASZTALTA >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin