Döner

default user icon
7

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A húshoz:
  • 1 kg hús (pulyka, csirke, sertés, marha, birka, ami jólesik)
  • gyros fűszerkeverék
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl bor
  • nyárs vagy régifajta grillcsirkesütő
  • A yufkához:
  • 0,5 dl étolaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • melegvíz, amennyit felvesz
  • A zöldövezethez:
  • 5-6 paradicsom
  • 5-6 piros húsú paprika
  • uborka
  • salátakeverék
  • Az öntethez:
  • 4 gerezd fokhagyma
  • csípős pirospaprika
  • 3 pohár joghurt vagy kefir
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: A húshoz a borba keverjük gyros fűszert és a fokhagymát. Párolórácson behelyezzük az edénybe a hússzeleteket. Ez a marinálás a létező legjobb pác, puhítja a rostokat, átjárja a húst, és a sütés után is szaftos marad. 10-15 perc elég is, ekkor a húsokat félretesszük hűlni, a páclét még forralással besűrítjük, végül 1 evőkanál liszttel tökélyre fejlesztettük a menet közbeni kenegetésre használandó mesterpácunkat.

    A húsokat felrétegezzük a nyársra, és mehet a tűzre, egy éles kést és egy fakanalat ne felejtsünk el, mert ezt a klasszikus bolti módszer szerint kell cafrangolni: ha megpirult a külső réteg, jöhet a következő.

    A yufka a legegyszerűbb keletlen kenyér: a lisztet, az olajat és a sót összedolgozzuk vízzel, és 1 órára félretesszük pihenni. Ping-pong labda méretű gombocókat formázunk belőle, palacsinta nagyságúra kinyújtjuk és megsütjük. Ha letapadna, vagy a serpenyőt olajozzuk, vagy a kinyújtott tésztákat.

    Az öntet már kicsit magyarítva lett, lustasági fok szerint készül. Nagyon lusta esetben fokhagymakrém és erős pista keveredik a kefirrel (joghurttal), ekkor nem kell só. Mérsékelten lustább esetben a csípős öntet 1 teáskanál őrölt csípős paprika és ízlés szerint só, a fokhagymásba meg beletöröm a 4 gerezd fokhagymát, sóval ízesítem. Ha nagyon ráérek, lereszelem az uborkát, lesózom, állás után kicsavarom, beleteszem a tejtermékbe, fokhagymával, borssal ízesítem.

    A yufkába bele is lehet csavarni az összetevőket fogyasztáskor, bár mi általában tálként esszük, ami mellé igen gusztusos negyed körcikkre hajtva a tányérra tenni. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Én általában két lányommal csinálom, hiába kezdjük egyszerre az előkészítést, minden időre lesz meg. Ha valaki egyedül áll neki, javaslom, minden legyen előkészítve, mielőtt a húst sütni kezdi.

Gyevát Ottó
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Martonné S. Tünde 6 évvel ezelőtt
Oké, bocsi. Nem kötözködni akartam, csak épp a sertéshús láttán eszembe jutott egy \"régi\" török ismerősöm, aki még azt a csokit sem eszi meg, aminek az összetevőjében sertéssel kapcsolatos dolog lehet (talán a zselatin?azért nem tudom pontosan, mert németül tanultunk együtt, de már jó pár éve). A recepthez gratulálok, nem épp a legegyszerűbb, s az is tetszik, hogy a lányaidat is bevonod az elkészítésébe! További minden jót!
Gyevát Ottó 6 évvel ezelőtt
A nevet a mindmegette adta, teljesen igazad van. Sőt tudomásom szerint döner csak a birkára érvényes, a baromfihúsból készültnek is más a neve.
Martonné S. Tünde 6 évvel ezelőtt
Döner sertéshúsból??? Na ne viccelj! Biztos a törökök jóízűen befalatoznák!
Mindmegette 6 évvel ezelőtt
Javítottuk, köszönet a pontosításért!
Gyevát Ottó 6 évvel ezelőtt
Azt akkor csúnyán elírtam, termésetesen 0.5 dl.
Halaj Maria 6 évvel ezelőtt
Nekem így van meg ez a recept. A Borek tészta vagy \"Yufka\": 1 / 2 pohár víz (250ml) 2 tojás 2 pohár liszt (250ml) 6 és 1 / 2 ek vaj (vagy margarin,olaj) só Szitáljuk átt a lisztet,hadjunk 2 púpos evokanállal belolle. Öntsük a lisztet egy nagy tálba , és a kozepébe csináljunk méjedést. Usuk bele a tojásokat 1 / 2 pohár vizet, fél evőkanál olvasztott vajat, sót.Ossze gyúrjuk,cipócskákat formázunk belolle, megszórjuk a tésztát liszttel, és hagyjuk állni 15 percig, nedves ruha alatt. Tovább már ugyan úgy ahogy Nuccio írta.
Kelemenné Szepesi Margit 6 évvel ezelőtt
Bár nem ismerem és soha nem ettem még, de nekem kicsit soknak tűnik fél liter olaj a yufkába.

Hasonló Receptek

Magazin