Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Dominó szelet

default user icon
1 3.9/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 egész tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 8 kanál víz
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna (vagy 1/2 csomag sütőpor)
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg darált keksz
  • 15 dkg darált dió (intenzívebb az íze, ha megpirítjuk)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 rumaroma
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2,5 dl készre főzött kávé
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kanál sárgabarack íz a masszába és 3 kanál a tészta tetejére
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládés tortabevonó
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 2 mokkáskanál olaj

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a tojássárgákat 20 dkg porcukorral és 4 kanál vízzel habosra keverjük. A 4 tojásfehérjét pici sóval, 4 evőkanál vízzel és a maradék 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük. A liszt felét a szódabirkarbónával (vagy sütőporral) összekeverve hozzáadjuk a cukorral habosra kevert tojássárgához, majd a tojásfehérje hab felét, ezután a maradék lisztet, végül a megmaradt fehérjehabbal óvatosan, könnyedén összekeverjük. A masszát kiolajozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 35 perc alatt 180-200 fokon megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszafordítjuk.

    A töltelékhez valókat jól összedolgozzuk, és hideg helyen pihentejük kb. 3/4 órát.

    A kisült és kihűlt tésztát – gázsütőben sütve kb. 2 cm vastagságú lesz – kettévágjuk. Az egyik felét a 3 kanál sárgabaracklekvárral megkenjük, a tészta másik felét a fent leírt töltelékkel, azaz a kekszmasszával kenjük meg. Annyit hagyunk ki a masszából, hogy a hosszában 3 részre elszeletelt tészták oldalaira is jusson. A lekváros tésztára ráhelyezzük a masszás tésztalapot. 

    A tetejére az étcsokoládés tortabevonót gőz fölött egy mokkáskanál olajjal higítva megolvasztjuk, elsimítjuk a tészta tetején. Amikor majdnem megszáradt, vékony késsel dominó nagyságúra jelöljük meg a tortabevonós tészta tetejét.

    Amikor teljesen megszáradt  a tortabevonó, akkor jöhet a dominó mintázás, azaz a fehér csokoládét gőz fölött, mokkáskanál olajjal higítva megolvasztjuk, és a dominó hosszát, széleit és a tetszés szerinti pontokat, pöttyöket kiszúrt zacskóból nyomva a fehér olvasztott csokoládét, megformázzuk.

Megjegyzés

Rendkívül finom és nagyon mutatós sütemény.

MME
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

huszarlajosne 9 évvel ezelőtt
Túlzás nélkül állíthatom, hogy nagyon finom sütemény. A vörösbor és a rumaroma valami isteni ízvilágot ad a darált kekszes-margarinom tölteléknek. Az ember nem tudja abbahagyni a nassolást. A díszítése egy kissé macerás, de megéri a látvány és a dicséret, amit utána kapunk érte.
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes