Dolma, tőtike vagy padlutka

default user icon
3 5/5
Dolma, tőtike vagy padlutka

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 24 zsenge szőlőlevél
  • pár szem egres vagy néhány sóskalevél, citromkarika
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg darált hús
  • 8 dkg rizs
  • 3 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pici őrölt kömény
  • majoránna
  • pirospaprika
  • őrölt kapor
  • Valamint:
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • pici cukor
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

    Elkészítés: 1. A szőlőleveleket forrázd le, a vastagabb szárrészt vágd ki.

    2. Főzd félkészre a rizst.

    3. Keverd össze a tölteléket, add hozzá a rizst is, és jól dolgozd össze.

    4. Töltsd meg a szőlőleveleket, ha nem sikerül elég szorosra, cérnával átkötheted.

    5. Tedd egy edénybe szorosan egymás mellé a dolmákat, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, szórd meg cukorral, tedd bele az egrest vagy a sóskát/citromot, és lassú tűzön főzd készre.

    6. Ha kész, szed ki a dolmákat, a megmaradt főzőlevet habard be a lisztes tejföllel, de ne legyen túl sűrű. Tedd vissza őket, és picit főzd össze. (A habarás el is maradhat.)

Megjegyzés

A világ sok táján készítik ezt az ételt, ki-ki a maga receptje szerint. Ez egy alföldi/erdélyi változat, én dolma néven ismerem, a káposztával készültet pedig szárma néven. (Pedig ez a két név egyaránt arra utal, hogy valaminek e levelét megtöltjük) :) A recept keresője, akinek nagymamája készítette, valószínűleg erre gondolhatott, nem a görög vagy arab változatra.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kővágó Zsuzsa 4 évvel ezelőtt
Nagyon finom, csak ajánlani tudom mindenkinek! Szőlőlevél helyett mángoldlevéllel is szuper!
Szabó Rita 5 évvel ezelőtt
Ilyet még nem csináltam, de a szőlőlevélbe sütött dolgokról sok jót hallottam. A szőlőlevelet csak effektíve az udvari szőlőtőről letépett levélbe kell csomagolni, vagy ennél speciálisabb a történet? Előre is köszi! :)
Vékony Erika 7 évvel ezelőtt
Valóban nagyon finom étel, egyik kedvencem, csak sajnos, most nem lehet készíteni, csak a káposztásat:(( Ja, és nálunk még egy nagy levelű növénybe is töltik, a növényt padlutkánakk nevezzük, de más nevét nem ismerem. Kösz a receptet!

Hasonló Receptek

Magazin