Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így reformáld meg konyhádat az új évben pofonegyszerűen

default user icon
MME
Új év, új élet. Mindenki próbál belecsempészni valami formabontót az új esztendőbe és változtatni bizonyos dolgokon. Ehhez a konyha is remek színtér, amihez hoztunk is nektek néhány ötletet!

Elég a felesleges dolgokból

A konyhában akkor érezhetjük magunkat a legkomfortosabban, hogyha kényelmesen elférünk. Úgyhogy ideje, hogy elpakolj mindent, ami felesleges. Ajándékozd el az évek óta nem használd bögréket. Pakold át másik helységbe azokat az eszközöket, amiket nem használsz. A konyhai gépek közül is csak az maradjon elöl, amire gyakran van szükséged, a használaton kívüli darabok mehetnek a szekrény tetejére, vagy eladhatod őket online. Sokkal hatékonyabb és gyorsabb leszel a konyhában, hogyha jól elférsz és kézre esnek azok a dolgok, amikre szükséged van.

Helló új ízek

A legtöbben egy adott repertoárból főzünk. Van 5-10 bevált receptünk, amiket jól ismerünk, és azokat váltogatjuk. Legfeljebb különleges alkalmakra főzünk valami mást, vagy még akkor sem. 2022-ban ez lehet másképp. Ideje, hogy feldobd kicsit az étkezésedet és kipróbálj új ízeket, új recepteket. Tűzd ki magad előtt célként, hogy minden héten vagy minden hónapban főzöl vagy sütsz valami újat, amit eddig még sosem csináltál. Akár tervet is készíthetsz, például, hogy mindig más ország íz világát próbálod ki.

Nincs olyan, hogy túl bonyolult, vagy túl egyszerű

Neked is ismerős a helyzet, amikor megtetszik egy recept, de valamit túl bonyolultnak találsz benne, akár a hozzávalói közül, akár az elkészítési módjában, és inkább elveted az ötletet, hogy elkészítsd? Idén ne tedd! Vállalj be új dolgokat, akár azt, hogy elmész a piacra olyan alapanyagokért, amiket máshol nem tudsz beszerezni, akár, pedig azt, hogy bonyolultabb ételekkel is megpróbálkozol, mint eddig. Ezeket a műveleteket olyan napokra időzítsd, amikor egy kicsit jobban ráérsz, nem fogod megbánni.

Létezik a másik véglet is, aki mindig a maximumot nyújtja és mindig többfogásos ebéddel várja a vendégeket, még akkor is, ha igazából nem is enni jönnek. Ha ebbe a csoportba tartozol, nyugodtan kipróbálhatod, hogy néha csak egyféle egyszerű étel van, esetleg szendvicsek vagy saláta. Senki nem fog megharagudni érte, nem kell mindig a maximumot nyújtani.

Indulhat az előre főzés

Nem muszáj, hogy minden nap frissen készült meleg étel kerüljön az asztalra. Hiszen rengeteg idő és energia elmehet a főzéssel. Nyugodtan főzhetsz előre, akár nagyobb adagokat is és, ha egy részét lefagyasztod, akkor csak elő kell venni a mélyhűtőből, amikor éppen szükséged van rá, így energia befektetés nélkül lesz meleg ételed és több időt szánhatsz magadra.

Jegyzetelésre fel

Jól jöhet egy jegyzetfüzet a konyhába, vagy akár a hűtőre (ha mágneses). Rengeteg mindent érdemes lehet felírni, a hírtelen jött receptötletektől kezdve, a bevásárló listán át, a konyhai kiadások tételes vezetéséig. Ha jegyzetelsz, sokkal rendezettebbek és letisztultabbak lesznek a konyhai dolgaid, és semmit nem fogsz elfelejteni.

10 SZUPERÉLELMISZER, AMI SEGÍT A FOGYÁSBAN >>> 

ÍGY FAGYASZD LE A KELT TÉSZTÁT >>> 

ÍGY HASZNOSÍTSD A MARADÉK TOJÁSFEHÉRJÉT ÉS –SÁRGÁJÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss