Dödölle Sylvia konyhájából

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 3 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sertés zsír
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • tálaláshoz: tejföl

Elkészítés

    1. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és hozzáadjuk a kockára vagy félkarikára vágott vöröshagymát. Megsózzuk és aranybarnára sütjük.
    2. A tűzről félrehúzva rászórjuk a pirospaprikát és elkeverjük. A burgonyákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni.
    3. Mikor a krumpli megfőtt, visszakapcsoljuk a tűzhelyet közepes, vagy még kisebb fokozatra. A tűzről félrehúzva (a vizet nem öntjük le róla) egy krumplinyomóval simára törjük a burgonyát. Majd visszatesszük a tűzre és több részletben hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal elkezdjük dagasztani.
    4. Alaposan elkeverjük a lisztet és a burgonyát. Folyamatosan keverjük, összefőzzük, legalább 5 percig, míg teljesen sima lesz. (Akkor jó, ha már alig lehet megmozdítani benne a fakanalat. A liszt mennyisége, adott esetben lehet több vagy kevesebb is. Ez a krumpli minőségétől függ.)
    5. A megsült vöröshagymát egy tányérra kiszedjük, hogy ne süljön tovább. Ezután 2 kanál segítségével (közben mártogassuk a zsírba a kanalat is) galuskákat szaggatunk a zsírba, amit folyamatosan locsolunk a zsírral és mindegyik oldalát szép pirosra sütjük.
    6. Végül megszórjuk az isteni sült hagymával és tálalhatjuk is. Ha nem köretként fogyasztjuk, akkor tejfölt is kínálhatunk mellé.

Megjegyzés

A dödölle hagyományos magyar étel, régen nagyon népszerű volt. Köretnek és önmagában is nagyon finom. Bemutatom a dödöllét úgy, ahogy én készítem: Sylvia Gasztro Angyal konyhájából!

Malmos Szilvia
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Magazin