Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dobostorta házilag

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 8 szeletes kis tortához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • pici só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 dkg vaj
  • A krémhez:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 8 dkg holland kakaópor
  • 20 dkg teavaj
  • 1 evőkanál instant kávé
  • pár csepp rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A cukros tetőhöz:
  • 1 kiskanál vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • pár csepp citromlé
  • Valamint:
  • vaj a kések kenésére
  • pirított mandulalapok az oldalára

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a vajjal kikeverem, a fehérét pici sóval, pici cukorral kemény habbá verem, a lisztet és a sütőport beleszitálom a sárgájás keverékbe, majd a fehérjehabot is beleforgatom (piskóta tészta).

Egy kisebb kerek formát (22 cm-est) alufóliával kibélelek, és 1/2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, előmelegített sütőben 190 fokon kb. 5-6 percig sütöm. Kiveszem a fóliát, újra kibélelem, és folytatom, míg a tészta elfogy. 5-6 db vékony lap jön ki belőle /függ a tojások méretétől/.

A krémhez az egész tojásokat, a cukorral és az instant kávéval, meg a kakaóporral egy tálban kikeverem, majd gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem (kb. 12 perc). Hozzáadom a rumaromát, a vaníliás cukrot és a 20 dkg teavajat, és ezzel még további 10 percig keverem gőz fölött.

Egy nagyobb edénybe jeget teszek, és ebben hűtöm le a krémet.
Ha lehűlt, géppel pár percig habosítom.

1 vastagabb lapot meghagyok a cukros tetőnek, a többit megkenem krémmel, az oldalát is. Mehet a hűtőbe.

A tetejéhez egy edényben felolvasztom a cukrot, a pár csepp citromlével és a vajjal, hamar megolvad, szép világosbarna legyen.

Előveszek 4-5 db kést, mindegyiket megkenem vajjal.

Lassan a cukormázat ráöntöm a piskótalapra, a széleit kihagyom,
mert odaragad és nem tudom leszedni. Az egyik vajas késsel elsimítom, a többivel meg felszeletelem. Ne sajnáljuk a késeket, mert így könnyebb, ha elő van készítve, úgyis ragadni fog.

Amint ezzel megvagyok, egy másik tányérra átszedem a felszeletelt tetőket, mert ha megszilárdul, akkor nehezebb.

Pár órás hűtés után a sütire ráteszem a tetőket, az oldalát kevés pirított mandulával díszítem.

Megjegyzés

Ne sajnáljuk a kakaóporból a jó minőségűt megvenni, mert csak akkor lesz finom a süti.

Duplázva a mennyiséget lesz szép, nagy, ünnepi tortánk. - ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss