Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Dobostorta házilag

default user icon
7 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 8 szeletes kis tortához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • pici só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 dkg vaj
  • A krémhez:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 8 dkg holland kakaópor
  • 20 dkg teavaj
  • 1 evőkanál instant kávé
  • pár csepp rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A cukros tetőhöz:
  • 1 kiskanál vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • pár csepp citromlé
  • Valamint:
  • vaj a kések kenésére
  • pirított mandulalapok az oldalára

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a vajjal kikeverem, a fehérét pici sóval, pici cukorral kemény habbá verem, a lisztet és a sütőport beleszitálom a sárgájás keverékbe, majd a fehérjehabot is beleforgatom (piskóta tészta).

    Egy kisebb kerek formát (22 cm-est) alufóliával kibélelek, és 1/2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, előmelegített sütőben 190 fokon kb. 5-6 percig sütöm. Kiveszem a fóliát, újra kibélelem, és folytatom, míg a tészta elfogy. 5-6 db vékony lap jön ki belőle /függ a tojások méretétől/.

    A krémhez az egész tojásokat, a cukorral és az instant kávéval, meg a kakaóporral egy tálban kikeverem, majd gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem (kb. 12 perc). Hozzáadom a rumaromát, a vaníliás cukrot és a 20 dkg teavajat, és ezzel még további 10 percig keverem gőz fölött.

    Egy nagyobb edénybe jeget teszek, és ebben hűtöm le a krémet.
    Ha lehűlt, géppel pár percig habosítom.

    1 vastagabb lapot meghagyok a cukros tetőnek, a többit megkenem krémmel, az oldalát is. Mehet a hűtőbe.

    A tetejéhez egy edényben felolvasztom a cukrot, a pár csepp citromlével és a vajjal, hamar megolvad, szép világosbarna legyen.

    Előveszek 4-5 db kést, mindegyiket megkenem vajjal.

    Lassan a cukormázat ráöntöm a piskótalapra, a széleit kihagyom,
    mert odaragad és nem tudom leszedni. Az egyik vajas késsel elsimítom, a többivel meg felszeletelem. Ne sajnáljuk a késeket, mert így könnyebb, ha elő van készítve, úgyis ragadni fog.

    Amint ezzel megvagyok, egy másik tányérra átszedem a felszeletelt tetőket, mert ha megszilárdul, akkor nehezebb.

    Pár órás hűtés után a sütire ráteszem a tetőket, az oldalát kevés pirított mandulával díszítem.

Megjegyzés

Ne sajnáljuk a kakaóporból a jó minőségűt megvenni, mert csak akkor lesz finom a süti.

Duplázva a mennyiséget lesz szép, nagy, ünnepi tortánk.

ekesandi
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Nanasnani
Remek a recept, köszönöm! Menüben: 2014 09. hét. Üdv, Nani.
cheerful1985
Egyáltalán nem volt bonyolult elkészíteni,de az alufóliába beleragadt,így én sütőpapíron sütöttem a tésztákat!Nagyon szép lett és finom!!!
mazsika41
Hétvégén elkészítettem a férjem születésnapjára. Nekem az 5 tojás kevés volt a tésztához, csak 4 lap lett belőle (talán kicsik voltak a tojások?), pedig 20 cm átmérőjü tepsiben sütöttem. A tetejére is kevés volt a 3 kanál cukorból a máz, csináltam nég egy adagot. De a végeredmény nagyon jó lett, pillanatok alatt elfogyott.Köszönöm a receptet.
Nanasnani
Hali! Az az egy nap, nálunk feleződött volna, pedig csak ketten vagyunk! De, ha a család szagot kapott volna, öt perc lenne a limit! :))) Nani
ekesandi
Köszi, aranyosak vagytok. A süti 1 napig tartott, pedig csak 3-an vagyunk.-))
jabaki2
Szia Andi! Ez tényleg nagyon jól néz ki!:) Nincs egy kis maradék véletlenül?:)
Nanasnani
Hali! Szerintem Dobos C. József cukrászmester, a torta megalkotója sem csinálta különbűl, mint Te Andi! Gratulálok hozzá! További sok ilyet, vagy hasonlót, üdv Nani.

Hasonló Receptek

Magazin