Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dobos torta VII.

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • baracklekvár
  • A krémhez:
  • 4 tojás
  • 15 dkg porcukor (nem kristály!)
  • 22 dkg vaj
  • 2 nagy evőkanál holland kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A teteje:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál vaj
  • pár csepp citromlé
  • A díszítéshez:
  • pirított szeletelt mandula

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra.

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukor felével kemény habbá verjük, a porcukor másik felét a sárgákkal vajszínűvé kikeverjük. A habot 3-4 keveréssel a sárga krémhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és szitálva - az olvasztott vajjal felváltva - 2-3 részletben a tojáskrémhez adagoljuk. Addig keverjük, míg egyneművé nem válik, de ne sokáig, hogy a hab ne essen teljesen össze.

22 cm-es tésztákat sütünk egyesével kikent, lisztezett tortaformában vagy sütőlapon (ehhez kivágunk egy 22 cm átmérőjű kört egy papírból, a sütőlapra tesszük, körbeszitáljuk liszttel, a papírt felemelve megvan a kör, amit vajazunk, lisztezünk). Ne használjunk sütőpapírt!

Amint kivesszük a lapot a sütőből, le is vesszük róla, hogy ne süljön tovább a tészta. Egy 22 cm átmérőjű tányért vagy a papírt a lapokhoz mérjük, és a túllógó részeket levágjuk.

Ha a lapok kész vannak, villával megszurkáljuk őket egy kivételével(amelyikre az égetett cukor megy), nem szabad teljesen átszúrni, csak 3/4-ig, majd hajszálvékonyan egy ecsettel kenjük meg baracklekvárral.

A krémhez rakjunk egy lábasban vizet, tegyük a tűzhelyre, a tojásokat a porcukorral egy fém tálban robotgéppel vajszínűre keverjük, majd a vízgőz fölé tesszük. Mikor a krém olyan meleg, hogy az ujjunkat belemártva már nem kellemes meleg, szitáljuk bele a kakaóport kanalanként. Addig keverjük, míg a kakaópor el nem keveredik. Ha kész, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a vaníliás cukrokat. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd a vajjal krémesítjük. Ha kész, berakjuk a hűtőbe, és megvárjuk, míg kenhető nem lesz.

Ha megszilárdult, megkenjük a lapokat, és a torta oldalát is bevonjuk vele. A pirított mandulaszeletekkel díszítjük a torta oldalát.

A tetejéhez a cukrot, a vajat és a citromlevet egy vékony szélű edényben addig hevítjük, míg világosbarna nem lesz. Amint kész, ráöntjük a tésztalapra, és vajas késsel gyorsan elkenjük, majd felszeleteljük. A szeleteket széthúzzuk, nehogy összeragadjanak. Ha megszilárdult és kihűlt, rátehetjük a torta tetejére. Ez lehet a torta befejezése, de ha szeretnénk, díszíthetjük tovább a fantáziánknak megfelelően.

Ezek is érdekelhetnek

Friss