Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dobos torta hamis Zila kockába álmodva

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A fehér tésztához:
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor + 4 dkg a habba
  • 17,5 dkg liszt
  • 1,75 dl olaj
  • 1,75 dl tej
  • 2 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • citromlé
  • A kakaós tésztához:
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor + 4 dkg a habba
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 17,5 dkg liszt (a kakaó súlyával együtt)
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl tej
  • 2 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • citromlé
  • A krémhez:
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliűs cukor
  • 12 dkg vaj
  • 13 dkg étcsoki
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • Valamint:
  • 15-20 dkg kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: Először kimérek minden. A habverő üstjébe mérem az olajat, a tejet, a nagyobb adag cukrot és a tojások sárgáját, amit kicsit össze is keverek, majd hozzákeverem az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport is. Először csak lassú, majd 1-2 percig magasabb fokozaton verem, míg kissé kivilágosodik. A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval kemény habbá verem. Kis adagokban keverem a kakaós masszához. Először fellazítom a krémet, majd óvatosan beleforgatom a maradék fehérjét.

A sima tésztával ugyanígy járok el, a folyamat megegyezik, csak kakaó nélkül.

Egy kb. 32x19 cm-es magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a két színű masszát felváltva adagolom bele. Nem fog sikerülni, hogy csíkos tésztát kapjunk, de megpróbálhatjuk! :) Kicsit teljes aljjal az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok eltávozzanak a tésztából, majd 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 30 perc).

Amikor megsült a tészta, fejjel lefelé sütőpapírra borítom, kicsit megnyomkodom a tetejét, ha púposra sült volna, ezáltal a sütemény súlya visszanyomja a kiemelkedést. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. A széleit levágom, ezzel szép, szabályos téglatestet létrehozva, a tetejét pedig fél cm vastagon vízszintesen egyben levágom. (Erre kerül majd a dobos cukor.) 8 egyenlő kockára igyekszem beosztani a nagy tésztát.

A 8 kocka közepébe egy pici, ám nagyon éles hámozó késsel négyzet alakban kivájom a belsejét, hogy üreges legyen, igyekszem kocka mélyedést vágni, de úgy, hogy ne vágjam az aljáig át, legyen neki talpa. (Ezzel a tésztával ez a művelet nagyon könnyen kivitelezhető!) Ide fog kerülni a krém.

Elkészítem a krémet: a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdem hevíteni, míg a cukor elolvad. Ezután rögtön habverővel addig habosítom, míg teljesen ki nem hűl! Ha kihűlt, a hűtőből kivett vajat felkockázom, és robotgéppel hozzákeverem a tojásos habhoz. (Nem baj, ha darabos lesz.) Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztom, a kakaóport csomómentesre keverem benne, majd hozzáöntöm a vajas masszához, és jól elkeverem. Hűtőbe teszem picit, mert itt még elég folyós, kicsit kell dermednie.

Ha a krém kihűlt, teletöltjük a kockákat, majd félretesszük (hűtőbe dermedni.)

Előveszem a tetejéről levágott vékony lapot, és elkezdem a cukrot karamellizálni. Amikor már megolvadt és világosbarna színű, akkor rácsurgatom a tésztalap közepére, és egy kenőkéssel szépen óvatosan egyenletesen elsimítom a tésztán. Nem baj, ha körben lecsurog.

Egy széles pengéjű kés élét és fokát is bevajazom, majd bejelölöm, hol fogom elvágni a karamell lapot (8 egyenlő négyzetre, mint a krémmel töltött tésztát). Majd ha kicsit megszilárdult, akkor a kés élét ráhelyezve picit rácsapok, és eltörik szépen a karamelles lap.

Ha maradt még a krémből, akkor apró csokirózsákat nyomok 1-1 lap tetejére, illetve körbe a kockáik tetejére, hogy rátapadjon a karamellás kalap. Hűtőbe teszem tálalásig.

Megjegyzés

Akinek nincs Zila formája, de különleges sütire vágyik.
- Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss