Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyei tiramisu receptek új köntösben - próbáld ki mindet!

default user icon
MME
Pohárdesszertnek, rakott piskótának, tortának, vagy gyümölccsel, fűszeresen, csokival tökéletes édesség varázsolható az olaszok - és sejthetően, az egész világ - kedvenc mascarponés-kávés desszertjéből, a tiramisuból. Akárcsak a világ más tájain élők, mi, magyarok is odavagyunk érte, mert könnyű, mégis mennyei és egyben elronthatatlan finomság. A neve annyit jelent: dobj fel! Most bemutatjuk, mi mindennel dobhatod fel ezt az amúgy is nagyszerű édességet.

Pofonegyszerű elkészíteni, és rengeteg módon variálható. Az alap mindenképpen piskóta és mascarpone, némi cukor... a többi pedig tetszés szerint választható.

Készíthetünk narancsos, gesztenyés, meggyes, citromos, túrós tiramisut, előadhatjuk torta vagy fagyalt változatban is, de vannak pénztárcabarát vagy tojásmentes változatok is. És találunk persze hagyományos és olasz régiók szerinti változatokat is, mint például a szicíliai tiramisu.

Szicíliai tiramsu >>> 

Tiramisu – egy alaprecept

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor (kb. 1 púpozott evőkanál)
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
cukrozatlan kakaópor
Amaretto ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
3 dl erős kávé
tej
2 csomag babapiskóta

Elkészítés:

Egy műanyag tálba beleöntjük a mascarponét, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 3 darab tojás sárgáját, és habverővel felverjük. A 3 db tojás fehérjét is felverjük, és fokozatosan hozzákeverjük a mascarpone krémhez, majd ezt a műveletet addig végezzük, amíg krémszerű anyagot nem kapunk. A 3 dl kávét Amaretto likőrrel ízesítjük. A babapiskótát belemártjuk a kávéba, elhelyezzük egy téglalap alakú tálban, ráteszünk egy réteg krémet, majd magszórjuk kakaóporral. Az alapanyag 3 rétegre elegendő. Fontos, hogy minden krémréteget szórjunk meg kakaóporral!

Diós tiramisu

Hozzávalók:

A piskótához:
3 db tojás
6 dkg cukor
6 dkg őrölt dió
5 dkg liszt
1 tk sütőpor
1-2 ek kávélikőr

A töltelékhez:
15 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
0,5 dl tej
2 ek kávélikőr
8 dkg dió
3 dkg kávés csokoládé
1 db narancs
kakaópor a szóráshoz 

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a cukor 2/3 részével, a fehérjét kemény habbá verjük 1 csipet sóval és a megmaradt cukorral, majd a sárgájás keverékhez forgatjuk. Ha már márványos, hozzászitáljuk a diós-lisztes-sütőporos keveréket. A tésztamasszát egy 26 x 24 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 10–12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a kávélikőrrel meglocsoljuk, és félbevágjuk. A krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét. A mascarponét elkeverjük a tejjel és a kávélikőrrel, majd óvatosan hozzáforgatjuk az olvasztott csokoládét. Hozzáadjuk a durvára vágott, pirított dió 2/3 részét. Belereszeljük a csokit és a narancs héját. Az egyik lap piskótát tálba fektetjük, és a krém felét rásimítjuk. A következő piskótalapot és a megmaradt krémet ráhelyezzük. Néhány evőkanál kakaóporral meghintjük, és a megmaradt pirított dióval díszítjük. Végül legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.

Ananászos-kókuszos tiramisu

Hozzávalók:

1 darabolt ananászkonzerv
1 dl fehér rum
50 dkg mascarpone krémsajt
25 dkg zsíros túró
egy citrom leve és lereszelt héja
3 evőkanál barna cukor
20 dkg (kókuszos) kétszersült
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

Lecsepegtetjük az ananászt. A levéből négy evőkanálnyit elkeverünk a rummal, 2 dl-t pedig a sajttal, a túróval, a citromlével, a citromhéjjal és a cukorral. Egy szögletes formájú kétszersült felét bekenjük a krémmel, majd meglocsoljuk egy kevés rumos ananászlével. Befedjük egy újabb kétszersülttel, majd ennek a tetejére is krémet kenünk, és levet öntünk. Addig folytatjuk ezt, amíg a krém el nem fogy. A kész süteményt legalább három órára betesszük a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vastagon meghintjük kókuszreszelékkel.

Málnás tiramisu mogyoróval

Hozzávalók:

1 db bio narancs
10 dkg babapiskóta
25 dkg mascarpone
25 dkg túró
30 dkg málna
15 dkg málnalekvár
fél db vanília rúd
4 ek porcukor
10 dkg mogyoró
1 tk kristálycukor

Elkészítés:

A narancsot megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. 1 dl-nyit felforralunka lekvárral. Simára keverjük a mascarponét a túróval, a vanília kikapart magjaival, a porcukorral és a reszelt narancshéjjal. A babapiskótákat a narancsos málnalekvárba mártjuk, majd egy tálba rétegezzük a mascarponés túrókrémmel és a friss málnával felváltva. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
A mogyorót durvára vágjuk, majd száraz serpenyőben megpirítjuk. Meghintjük a kristálycukorral ésátkeverjük. Hagyjuk kihűlni, majd ezzel megszórva tálaljuk a tiramisut.

Nutellás tiramisu

Hozzávalók:

50 dkg mascarpone
7 tojássárgája
10 dkg cukor
0,5 l tejszín
15 dkg Nutella
40 dkg babapiskóta
presszókávé
0,5 dkg zselatin

Elkészítés:

Mialatt a tojássárgáját felverjük, 10 dkg cukorból kevés vízzel szirupot készítünk, majd a felvert tojássárgájába csorgatjuk, s kihűlésig tovább verjük. Belekeverjük a mascarponét, valamint a Nutellát, végül hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A masszát homogenizáljuk, majd a felolvasztott zselatinnal fixáljuk. Egy négyzetes tál aljába kevés krémet teszünk, kirakjuk kávéba mártogatott babapiskótával, ismét krémet kenünk rá, majd mindezt még egyszer megismételjük. Fél napig hűtőben pihentetjük, kakaóporral meghintve tálaljuk.

EPRES Tiramisu

Hozzávalók:
50 dkg eper
1 citrom leve
1 tasak vaníliás cukor
6 evőkanál narancslikőr
15 dkg babapiskóta
25 dkg mascarpone
2,5 dl natúr joghurt
3 evőkanál porcukor
+ a díszítéshez: citromfűlevelek

Elkészítés:

Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. A narancslikőrrel mély tányérba öntjük. A babapiskóták felét gyors mozdulatokkal megforgatjuk a lében, és kibélelünk velük egy akkora lapos tálat, amelyben egymás mellé elférnek a piskóták. A mascarponét elkeverjük a joghurttal és a porcukorral. A piskótára egy réteg epret szórunk, és bevonjuk a krém felével. A maradék piskótát megforgatjuk a likőrös lében, a krémre fektetjük, rászórunk egy réteg epret, majd rásimítjuk a maradék krémet. Letakarjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a krémre szórjuk a maradék epret, és citromfűvel díszítve kínáljuk.

A legjobb tiramisuk - több, mint 70 kipróbált recept >>> 

Tiramisu minden mennyiségben! Válogass kedvedre! >>>

Mascarpone nem csak tiramisuba >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss