Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  

Disznótoros finomságok

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Disznótoros finomságok

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Disznótoros finomságok

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A legtöbben nem sokat tudunk a disznóvágásról és ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy jóbarátok vagy kollégák közbenjárásával ilyen programokon vegyünk részt, a tél azonban nem múlhat el májas hurka, véres hurka és roppanós kolbász nélkül. Az alapanyagokat bármelyik hentesnél beszerezhetjük, receptjeink segítségével pedig majdnem valódi disznótoros lakomát varázsolhatunk az asztalra.

A disznóölés időszaka András-naptól január végéig tart. Reggel hattól késő estig folyik a munka. A disznóölés résztvevői reggel gyümölcspálinkával kezdik a napot, majd a hízott disznó leeresztett vérét pirított hagymán megsütik, és friss kenyérre kenve fogyasztják. Utána kezdődik a pörzsölés, majd a további munkák. Az ebéd sok helyen abaleves pirított lebbenccsel és frissen sült hús. Hozzá savanykás bor, sör és ásványvíz dukál. A délután a hurka-kolbász töltésével telik, végül a disznósajtot készítik el. Este hétig, a vacsora kezdetéig illik végezni mindennel. Jellegzetes disznótoros vacsora az orjaleves, a toros káposzta, sült hús, sült kolbász, hagymás burgonya, utána forgácsfánk.

Csak kevesen tudják, hogy a hurka szó finnugor eredetű. Húr szavunk belet jelent. Egy 1533-ból származó szakácskönyv szerint disznóbélbe töltött, vérből, belsőségekből, őrölt hajdina-, köles-, vagy kukorica kásából készült. Bár a hurka mai formája országszerte elterjedt, a bácskai hurka különleges íze miatt hungarikumnak számít.

A hurkát mindig vastagbélbe töltik. Ma már köles helyett inkább rizskását főznek, amihez előzőleg kondérban megabált aprított tüdőt, szívet, szalonnás-véres fejhúst, sertésbőrt, fehérmájat (herét), kevés májat (ritkán vesét is) adnak. Külön edényben disznózsíron sárgásbarnára sütik a vöröshagymát. Ezt adják a rizses töltelékhez, megsózzák, borsozzák, kevés csípős fűszerpaprikával és majorannával ízesítik.
Baja környékén a böllérek a disznótorokban külön készítik a bácskai hurka fehér- és fekete (véres) változatát. Először mindig a fehérhurkát töltik be. A töltelék egyharmadába megabált és ledarált vért kevernek. Ez utóbbi a fekete hurka. Miután bélbe töltik és végeit megkötözik, 70-80 fokos vízben egy órán keresztül abálják, közben tűvel megszurkálják, hogy szét ne pattanjon. Télen a friss levegőn, padra kirakva szikkasztják, majd 20 fokosnál nem melegebb füstölőben 8-12 órán át sűrű füstön érlelik. A jól átfőtt bácskai hurka száraz, szellős hűvös helyen 2 hétig is eláll.

Véreshurka-világcsúcs
2002. márciusában közel 4 kilométer hosszúságú véres hurkát állítottak elő egy belga falucskában, Bomalban.
Ezzel a világraszóló eredménnyel az Ourthe folyó mellett fekvő belga falu beírta nevét a nagy emberi teljesítmények dicsőségkönyvébe. A krónikások feljegyezték róla, hogy a 3839 méteres hurkaszál létrehozásán a falu nyolc munkabíró férfija 30 órán át dolgozott. Ezalatt három tonna húst, egy kisebb fajta sertéshizlalda állományát dolgozták fel ezer liter vérrel és egy tonna hagymával elegyítve, hogy létrehozzák a világrekorder véres hurkát. A véres hurka egyébként nagyon közkedvelt minden régióban.

Hurka és kolbász savanyú mártásban

Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, zsiradék, piros paprika, víz, 1 hurka, 1 szál kolbász, 2-3 evőkanál liszt, ecet, a tálaláshoz kenyér
Elkészítés: A hagymát, apróra vágunk, zsiradékon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk piros paprikával. Felengedjük 1 liter vízzel, beleteszünk egy szál hurkát és egy szál kolbászt. Mikor megfőttek kivesszük a léből. Vízből és 2-3 kanál lisztből habarást készítünk, ízlés szerint ecetet teszünk bele. Az ecetes habarással besűrítjük a hagymás levet. A hurkát, kolbászt feldaraboljuk és a savanykás mártásba tesszük. Kenyérrel tálaljuk.


Erdei gombás betyárleves  

Hozzávalók: 1 nagyobb fej hagyma, 50 dkg csiperke, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg lángolt kolbász, 1 doboz (2 dl) tejföl + 2 evőkanál liszt, só, bors, ételízesítő, 3 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál szétmorzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyem, csipetke (10-15 dkg liszt + 1 tojás + só)
Elkészítés: Apró kockákra vágjuk a szalonnát, és egy mély lábasban pirosra sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott hagymát és szépen felszeletelt gombát. A zöldségeket a szalonna zsírjában megforgatjuk, amíg puha nem lesz. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel és egy kis sóval, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy erőlevessel). A leveshez keverjük a felkarikázott lángolt kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetke elkészítése: beleteszünk egy tojást egy tányérba és megsózzuk. Apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan gyúrjuk. Keményebb tésztát kapunk, amelyből tenyérnagyságú lepényt formázunk. Egy tiszta konyharuhára egy kis lisztet hintünk. Lisztes kézzel fokozatosan ujjbegynyi tésztadarabokat csípünk ki a tésztából a konyharuhára. Megfogjuk a konyharuha széleit, és a csipetkéket a levesbe szórjuk. Kb. 10 percig főzzük a csipetkét is, majd behabarjuk a levest. Egy csészébe kevés vizet teszünk, hozzákeverjük a lisztet csomómentesen (habverővel), majd a tejfölt is hozzáadjuk. A levesből a tejfölös keverékhez adunk egy merőkanálnyit, simára keverjük, majd beleöntjük az egészet a levesbe. Jól átkeverjük, kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva, hogy fel ne forrjon. Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Hurka-kolbász sütve

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 80 dkg májas és véres hurka vegyesen, 20 dkg sütni való kolbász
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, enyhén sós, hideg vízben héjastul feltesszük főni. A hurkaféléket és a kolbászt leöblítjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A kétféle hurkát nagyobb méretű tepsibe vagy sütőedénybe fektetjük, hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, fél dl vizet öntünk alá, és 20-25 percig sütjük. Miközben a hurka sül, a burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, és hasábokra vágjuk. A hurkaszálakat óvatosan megfordítjuk, melléjük fektetjük a kolbászt, köréjük szórjuk és beleforgatjuk a zsiradékba a burgonyát, aztán visszatesszük a tepsit a sütőbe, és az egészet ropogósra sütjük (további 20-25 perc).
Párolt vöröskáposzta, csalamádé, ecetes savanyúság illik hozzá.


Borjútekercs kolbásztöltelékkel 

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet borjúcomb, 10 dkg nyers kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 30 dkg erdei gomba (róka gomba, vargánya), 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál  margarin, 2 evőkanál tejszín
Előkészítés: A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, vékonyra kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. Az erdei gombát megtisztítjuk, megmossuk. Néhány szép gombát félreteszünk a mártáshoz, a többit apróra vágjuk.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, a gombát, és kevergetve megpirítjuk, majd megszórjuk a petrezselyemmel, és kihűtjük. A kolbász tölteléket kinyomjuk a bőréből, elosztjuk a hússzeleteken, rátesszük a gombát, összetekerjük, és konyhai cérnával batyukat kötünk belőlük, hogy sütés közben ne essenek szét. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a margarint, a húscsomagok minden oldalát hirtelen aranybarnára sütjük, kb. 2 dl vizet öntünk alá, lefedjük, és lassú tűzön kb. 25 perc alatt megpároljuk. Amikor megpuhult kiszedjük, levesszük a cérnát, és melegen tartjuk. A gombát beletesszük a visszamaradt pecsenyelébe, kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd levesszük a tűzről, és a tejszínnel összekeverjük. A húst szeletelve, a gombamártással és főtt rizzsel tálaljuk.
 

További disznótoros receptek

Rakott hurka >>>

Hurkás rakott krumpli >>>

Kenyérben sült titok >>>

Mini pizzakorongok >>>

Madridi húsosfazék >>>

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 1 db
  • 2010. november 4. 18:34
    fasza kaja...
Hasznos csomag