Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diótorta rumos-diós krémmel

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
  • A tésztához:
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • A rumos-diós krémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál rum
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg margarin
  • A csokoládés ganache bevonóhoz:
  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a 2 evőkanál forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros tojáshabhoz, adjuk hozzá a darált diót, és keverőkanállal óvatosan keverjük össze. Öntsük kikent, lisztezett tortaformába, kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz.

Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta. Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A krémhez tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot, és keverjük össze. Helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett főzzük pár percig a masszát, végül hűtsük ki egészen.

A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.

A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, helyezzük rá a másik tortalapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. A maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát (a tetejét NE szórjuk meg!).

Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, öntsük hozzá a tejszínt, és gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk fel, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss