Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós tallér karácsonyra

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az omlós tésztához:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag (10g) vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 1 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 12 dkg darált dió
  • 2 evőkanál rum vagy diólikőr
  • A mázhoz:
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 40 szem felezett dió

Elkészítés

Elkészítés: Hagyjuk a vajat szobahőmérsékleten meglágyulni. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel összekeverjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és 1 csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk és összedolgozzuk.Cipót gyúrunk belőle, lefedjük, és fél órát pihenni hagyjuk.

A töltelékhez felhevítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját és a fahéjat. Beletesszük a darált diót. 1 perc után levesszük a tűzről, és megvárjuk, míg kihűl.

Két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 4 cm átmérőjű cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon, 10-12 percig sütjük. Hagyjuk, hogy a tepsin hűljön ki.

A mázhoz összekeverjük a kakaót a porcukor felével, hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlét. Simára keverjük, majd a maradék porcukrot is hozzáadjuk. Belemártogatjuk a tallérok felét, majd belenyomunk a közepükbe 1-1 diószemet. Kitámasztott, kikapcsolt sütőbe tesszük, és hagyjuk, hogy fényesre száradjanak.

Hozzáadjuk a diókrémhez a rumot/diólikőrt, a masszából teszünk minden sima korong közepére, majd a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után a legjobb.

Ezek is érdekelhetnek

Friss