Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-szilvás pite

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A pitetésztához:
  • 23 dkg liszt
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • 11 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 11 dkg darált dió
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • reszelt narancshéj
  • fahéj
  • szilva
  • A szilvalekváros mázhoz:
  • 2-3 evőkanál szilvalekvár
  • pici rum
  • 2-3 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk (lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb). 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután kivesszük, majd nehezékkel töltött sütőpapírt helyezünk bele. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a tölteléket.

A töltelékhez a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Hozzákeverjük az egész tojást és 1 sárgáját, majd a darált diót és végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.

Az elősütött tésztára öntjük, a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával úgy, hogy a szilva húsos fele legyen felfelé.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 20 percig sütöttem).

A mázhoz a szilvalekvár, a vizet és az ízlés szerinti mennyiségű rumot állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét. A piteformában hagyjuk hűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss