Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-spenótos kosárkák

A kiadós ünnepi fogások, gazdag sütemények után bizony jól jönnek a könnyedebb fogások. A karácsonyi, szilveszteri és újévi főzéseket követően kifejezetten üdítő olyasmit tálalni, ami gyorsan elkészül - és nem terheli meg a gyomrot.

Mivel ilyenkor még jócskán fel van töltve a frizsider mindenfélével, olyasmikből készítettem könnyű harapnivalót, amihez minden alapanyag akadt itthon. A mélyhűtőben rendszerint több csomag mélyhűtött passzírozott parajt is tárolok, és leveles tésztából is mindig van kéznél. Ez a páros pedig sokféle fogáshoz jól jön. A többi hozzávalóból is szinte minden háztartásban van raktáron több-kevesebb.

A spenóttal kapcsolatos ellenérzéseket sokan már rég leküzdötték, őket nem is kell győzködni, hogy milyen fantasztikus, sokféle formában elkészíthető alapanyagról van szó. Akik pedig még ingadoznak, próbálják ki ezt a formáját!

A gyerekekben sincs születésüktől fogva belekódolva a spenót elutasítása. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezeknek a kosárkáknak akadt egy egészen fiatal kóstolója, aki alig több mint 9 hónaposan ebben a formában találkozott először ezzel a zöldségfélével, és mindenki legnagyobb ámulatára oly lelkesen majszolta, hogy öröm volt nézni!

A spenóttal töltött leveles kosárkákba most a zöldségen kívül egyebek mellett némi sajt, tejszín, valamint egészen finomra őrölt dió is került. Az ízek harmóniája, ugyanakkor izgalmas kombinációja egészen káprázatos lett. A diót bizony nem csupán édes süteményekhez érdemes használni.

Kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak ezekhez a kosárkákhoz. Mindegyik tetejére koronaként féldiókat biggyesztettem, amik a sütőben szépen megpirultak, ezzel újabb ízekkel gazdagították a kosárkát (igaz, a legfiatalabb kóstoló ezt most még kihagyta, de a felnőtteknél igencsak lelkes fogadtatásra talált). Könnyű ebéd vagy vacsora, de előétel is lehet – nem csupán újévi megújulás idején!

Diós-spenótos kosárkák

Hozzávalók 12 db 5 cm átmérőjű kosárkához:
1 csomag mélyhűtött parajpüré (450 gr)
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
1 dl tejszín
2 db közepes méretű tojás szétválasztva
5 dkg félkemény füstölt sajt (pl. tilsiti, trappista vagy edámi)
2-3 dkg finomra őrölt dió
12 db fél dió

fehérbors
rozmaring – ízlés szerint

Elkészítés: A parajpürét felengedtem, majd alaposan kinyomkodtam.
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből egy keveset (nagyjából 1 teáskanálnyit) lecsíptem, a többit kevés sóval kemény habbá vertem. A tejszínből is levettem 1 teáskanálnyit, amit hozzáadtam a félretett fehérjéhez, és alaposan elkevertem. A többi tejszínt a tojások sárgájával keverőtálba öntöttem, sóval, borssal, őrölt rozmaringgal fűszereztem, és gépi habverővel 2-3 perc alatt alaposan elkevertem. Ekkor hozzáadtam a parajpürét, és összedolgoztam a masszát. Aztán jött a finomra reszelt sajt, amivel szintén jól átforgattam az egészet. Végül hozzákanalaztam az őrölt diót, és azzal is alaposan elkevertem. Utolsó simításként kíméletes, de határozott mozdulatokkal beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy tapadásmentes aprósütemény-sütőt előkészítettem. A leveles tésztát kissé kinyújtottam (ha szükséges, lehet lisztezni), majd kis körlapokat szúrtam ki belőle. A körlapokkal kibéleltem a sütőformát. Minden tésztát villával kissé megszurkáltam, hogy ne púposodjanak fel sütés közben. A maradék tésztából is körlapokat szúrtam ki, amelyeket tésztarácsozóval megmintáztam. A diós-spenótos tölteléket elosztottam a tésztamélyedésekben, majd mindegyikre ráillesztettem a rácsos kalapot. A tejszínnel elkevert tojásfehérjével megkentem, és mindegyik tetejére rábiggyesztettem a félbevágott diókat.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt aranylóra sütöttem. Langyosan a legfinomabb, de ha marad belőle, hidegen is remek, sőt akár újramelegíthető.

Könnyed finomságokkal is teli, békés, boldog új évet kívánok Habliliom Könnyed Konyhája minden látogatójának!

Ezek is érdekelhetnek

Friss