Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-mézes csavart kalács

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • A töltelékhez:
  • 11 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 15 dkg dió durvára vágva
  • 2 evőkanál méz
  • 3 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

Elkészítés: 40 dkg lisztből, 1 tojásból, 3 dl tejből, 2 dkg élesztőből, 5 dkg vajból, csipet sóból és 2 evőkanál cukorból kelt tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Egy nagy tepsit kikenünk zsiradékkal vagy kibéleljük sütőpapírral. Az első tésztát szép vékonyra kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük. Kb. 30 cm átmérőjű lesz, igyekezzünk kerekre nyújtani. Megkenjük vajjal, és megszórjuk az összekevert fahéjas-cukros dió harmadával. Meglocsoljuk mézzel. A második tésztát ráhelyezzük, és uyganígy folytatjuk, majd a harmadik lap következik ugyanígy, a tetejére is kell dió!

Ha mindhárom tészta egymás tetején van, akkor a széleit körben kicsit összenyomkodjuk. A tészta közepére teszünk egy poharat, és szépen, mint egy tortánál, a szélét 16 szeletre vágjuk. Ezután mind a 16 szeletet megcsavarjuk négyszer vagy ötször. Mind a 16-ot szép sorban. Így újra kelesztjük 30-40 percet, majd megsütjük. Szép barnára kell sülnie.

Mikor már majdnem kész van, 2 kanál mézet tejjel megforrósítunk, és bekenjük vele a kalács végeit. Még pár percig hagyjuk sülni, majd kivesszük.

Megjegyzés

Citrommázzal vagy csokival lehet díszíteni. Olyan, mint egy virág.
- Kismacs01

Ezek is érdekelhetnek

Friss