A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk egy kevés vízbe. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk 1 dl meleg tejben, 1 tk cukorral és 1 tk liszttel. Az átszitált lisztet elvegyítjük a sóval és a cukorral, majd összedolgozzuk az olvasztott vajjal, a tojásokkal és a reszelt citromhéjjal. Kis adagokban hozzáadjuk a maradék langyos tejet, végül összegyúrjuk a megkelt élesztővel. A tésztát egy kivajazott tálba tesszük, lefedjük tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk megkelni kb. 30 perc alatt.
A töltelékekhez felmelegítjük a tejet a cukorral, majd a felét a darált mákhoz keverjük, a másik felét pedig a darált dióhoz. A kétféle töltelékhez adunk 1/2-1/2 tasak vaníliás cukrot.
A megkelt tésztát három részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az egyiken eloszlatjuk a diós tölteléket, a másikon a mákosat, a harmadikra pedig rá szórjuk a lecsepegtetett mazsolát. Mindegyiket feltekerjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Villával felvert tojással megkenjük a tésztarudakat, majd összefonjuk őket. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral meghintve, felszeletelve kínáljuk.