Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diós, mákos és gesztenyés bejgli

2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 3 rúdhoz:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (csírás búzaliszt)
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája villával felverve
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • A diótöltelékhez:
  • 20 dkg őrölt dió
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kicsi reszelt alma
  • 4 dkg mazsola
  • rum
  • A máktöltelékhez:
  • 20 dkg őrölt mák
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kicsi reszelt alma
  • 4 dkg mazsola
  • rum
  • A gesztenyetöltelékhez:
  • 25 dkg ízesített gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg édes morzsa
  • 1/2 dl főzőtejszín
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • rum
  • A kenéshez:
  • 1 tojás

Elkészítés

    Elkészítés: A töltelékekhez az aszalt szilvát darabolom, a mazsolával előzetesen külön-külön beáztatom kb. 4-4 cl rumba.

    A mákos és diós töltékhez a tejet felforralom a cukorral, félrehúzom, a többi belevalóval összekeverem, hűtöm. A gesztenyét összetöröm, a többi hozzávalót belekeverem. (A töltés előtt - ha szükséges - javítok a töltelékek állagán a fenti hozzávalókból, fontos, hogy viszonylag nehezen kenhetők legyenek.)

    A tésztához a lisztben előbb a margarint, majd az élesztőt szétmorzsolom, a többi belevalóval összegyúrom, 3 cipót formázok, letakarva 15 percig pihentetem (nem lágy a tészta).

    Egyenként téglalap formára (kb. 29x34 cm) kinyújtom, felkenem a töltelékeket, a széleken kb. 1,5-2 cm-t üresen hagyok, feltekerem, a két szélét benyomkodom, és tepsibe helyezem.

    A tojássárgáját pici fehérjével összekeverem, a rudakat lekenem, langyos helyen pihentetem, amíg a tojás meg nem szárad rajta. Az idő függ a helyiség hőmérsékletétől! (23-24 fokon 1,5-2 óra).

    Amikor a tojás megszáradt, újra lekenem tojásfehérjével, hidegre teszem fél órára, közben a sütőt 200 fokra előmelegítem. Megszurkálom egészen az aljáig a rudakat, sütőbe tolom, és kb. 30 perc alatt megsütöm.

    A tepsiben kihűtöm, hűvös helyen lefedve tárolom, másnap szeletelem.

Megjegyzés

A mákos és diós töltelékhez a cukrot emelhetjük kb. 2-3 dkg-val, én szándékosan nem csináltam édesre, kiválthatjuk mézre, nád- vagy nyírfacukorra.

A tészta láthatóan nagyon vékony a töltelék mennyiségéhez viszonyítva, ezért ügyeljünk arra, hogy az összegyúrt tészta és a töltelék ne legyen lágy!

A mákos és diós töltelékhez fele mazsolát, fele vörös áfonyát használtam.

Az ünnep előtt 3-4 nappal előbb el szoktam készíteni a bejglit, egyenként alufóliába tekerem, és hűvös helyen (10 fok körül) tárolom.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

gaby53
Köszönöm Anita kedves vagy! :) Számítottam a repedésre amikor betöltöttem ezt sok tölteléket.... engem is meglepett a végeredmény :)
SZG Anita
Ezek a bejglik egyszerűen gyönyörűek! Csupa töltelék, és nincs megrepedve!

Hasonló Receptek

Magazin