Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-mákos bejglitorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás villával felverve
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • csipet só
  • A diós töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 1 dl forró tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 dkg mazsola
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 kis reszelt alma
  • A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 1 dl forró tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 dkg mazsola
  • 1 kis reszelt alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • A kenéshez:
  • 1 tojás
  • Valamint:
  • 3 cl rum

Elkészítés

Elkészítés: A mazsolát néhány órára kb. 3 cl rumba beáztatjuk.

A tésztához a lisztben a vajat és az élesztőt szétmorzsoljuk. A többi hozzávalóval összegyúrjuk, 3 cipót formázunk belőle, és letakarva pihentetjük fél órát.

Közben a diós töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, félrehúzzuk, belekeverjük a diót, a többi hozzávalót, kihűtjük. A mákos töltelékkel is így járunk el.

Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljünk ki. Az első tésztagombócot a forma nagyságára kinyújtjuk, a formába helyezzük, és a diós tölteléket elosztjuk rajta. A második kinyújtott lappal fedjük, és elsimítjuk rajta a mákos tölteléket, végül a fedőlappal befedjük.

Tojássárgájával lekenjük, és meleg helyen hagyjuk megszáradni.

Újra lekenjük, de most már a tojásfehérjével, és a tésztát hideg helyre tesszük fél órára.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tészta tetejét villával megszurkáljuk, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Miután a formában kihűlt, levesszük a karimát, szeleteljük és tálalhatjuk, de jobb másnap felvágni, mikorra az ízek összeérnek.

Megjegyzés

Ha díszíteni is szeretnénk a tetejét, egy kevés tésztát tegyünk félre. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss