Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diós-mákos bejgli

default user icon
32 3.7/5
Diós-mákos beigli

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg dió (vagy mák)
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl víz
  • édes morzsa
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj (vagy narancshéj)

Elkészítés

    1. A lisztet a hideg margarinnal, gyors mlzdulatokkal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni előtte az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kb. 25 dkg-os cipókat adagolunk ki a tésztából. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.
    2. A forrázott mák- vagy diótöltelékhez: a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát is. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával.
    3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, és gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és megkenjük 1 tojás, valamint 1 tojássárgája keverékével. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, másodjára is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. A tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. 

    Diós bejgli >>> 

    DIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI AJÁNDÉKBA >>> 

Megjegyzés

Laci bácsi receptje

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

pupucka
Megtalalta Anyukam a Vánczai receptet: Tészta: 45 dkg lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 1 tojást, egy csomag Váncza sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfelt, 1 kanál rumot, és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk s fél centiméter vastagra nyújtva az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk a tetejüket tojással megkenve lassú tűznél sütjük. (Megj.: Elomelegitett sutoben kb. 180 C fokon amig aranybarnara sul) Töltelék: Diós: fél kg őrölt dió , 5 deka mazsola, 1 csomag Váncza vanilincukrot, 1 kávéskanál tört fahéjat és egy marék zsemlyemorzsát sűrű cukorsziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk. Mákos: 35 deka őrölt mákot, fél kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és fél csomag Váncza vanilincukrot, vastag cukorsziruppal sűrűre főzünk
ambroziandi
Hasonló elkészítési mód alapján szoktam csinálni én is.
seeadler
Az utolsó mondatban benne van, hogy 180 fokon kell sütni. Az idő nyilván más a gázsütőnél, vagy a villanysütőnél, ill. keverőtárcsás sütőnél. Az aranybarnára sütés jó megfogalmazás.Biztosan fog mindenkinek sikerülni:-))
VZsolt79
Köszi a receptet, de hiányzik belőle egy lényeges dolog: Hány fokon és mennyi ideig kell sütni?
kacargit
Szomorú, én is épp kérni akartam.... :(
zvargaz
Kedves mindenki! Csak szólok, hogy se nekem, sem az alattam beíró 8 jelentkezőnek még nem küldte el a receptet, ezek után nem tudom, várható lesz-e egyáltalán....
zvargaz
Én is kérem szépen Fordonford receptjét. :-))) Légyszi küldjétek el. zvargaz@freemail.hu Köszi zvargaz
sonkásszendvics
Csatlakoznék :) Felkeltette az érdeklődésemet a recept :))) odu.cim@gmail.com
ssmoni
Sziasztok! Ha Fordonfort valakinek elküldte a beigli receptet akkor légyszíves küldtétek már el nekem is. ssmoni@citromail.hu Móni
ssmoni
Kedves Fordonfort! Ha nem gond, akkor én is szeretném elkérni a receptet. Előre is köszönöm! ssmoni@citromail.hu Móni

Hasonló Receptek

Magazin