Diós-mákos beigli

default user icon
32 3.7/5
Diós-mákos beigli

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg dió vagy mák
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl víz
  • édes morzsa
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj, narancshéj

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!
    Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.

    Forrázott mák- vagy diótöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!

    A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, s gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, második soron is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

    A szép beigli márványozott, egyenletes formájú, tartós sütemény.

Megjegyzés

Laci bácsi receptje

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Reka 2 évvel ezelőtt
Megtalalta Anyukam a Vánczai receptet: Tészta: 45 dkg lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 1 tojást, egy csomag Váncza sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfelt, 1 kanál rumot, és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk s fél centiméter vastagra nyújtva az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk a tetejüket tojással megkenve lassú tűznél sütjük. (Megj.: Elomelegitett sutoben kb. 180 C fokon amig aranybarnara sul) Töltelék: Diós: fél kg őrölt dió , 5 deka mazsola, 1 csomag Váncza vanilincukrot, 1 kávéskanál tört fahéjat és egy marék zsemlyemorzsát sűrű cukorsziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk. Mákos: 35 deka őrölt mákot, fél kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és fél csomag Váncza vanilincukrot, vastag cukorsziruppal sűrűre főzünk
Ambrózi Andrea 3 évvel ezelőtt
Hasonló elkészítési mód alapján szoktam csinálni én is.
seeadler 4 évvel ezelőtt
Az utolsó mondatban benne van, hogy 180 fokon kell sütni. Az idő nyilván más a gázsütőnél, vagy a villanysütőnél, ill. keverőtárcsás sütőnél. Az aranybarnára sütés jó megfogalmazás.Biztosan fog mindenkinek sikerülni:-))
Vékony Zsolt 6 évvel ezelőtt
Köszi a receptet, de hiányzik belőle egy lényeges dolog: Hány fokon és mennyi ideig kell sütni?
Pótó Margit 6 évvel ezelőtt
Szomorú, én is épp kérni akartam.... :(
Varga Zoltán 6 évvel ezelőtt
Kedves mindenki! Csak szólok, hogy se nekem, sem az alattam beíró 8 jelentkezőnek még nem küldte el a receptet, ezek után nem tudom, várható lesz-e egyáltalán....
Varga Zoltán 6 évvel ezelőtt
Én is kérem szépen Fordonford receptjét. :-))) Légyszi küldjétek el. zvargaz@freemail.hu Köszi zvargaz
Varga Orsolya 6 évvel ezelőtt
Csatlakoznék :) Felkeltette az érdeklődésemet a recept :))) odu.cim@gmail.com
Ságiné Savanya Mónika 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Ha Fordonfort valakinek elküldte a beigli receptet akkor légyszíves küldtétek már el nekem is. ssmoni@citromail.hu Móni
Ságiné Savanya Mónika 6 évvel ezelőtt
Kedves Fordonfort! Ha nem gond, akkor én is szeretném elkérni a receptet. Előre is köszönöm! ssmoni@citromail.hu Móni

Hasonló Receptek

Magazin