A diós kosárka elkészítéséhez a lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, és a sóval, majd belekeverjük a tojássárgáját, végül belemorzsoljuk a vajat, és összegyúrjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukor felével. A darált diót elkeverjük a porcukor másik felével, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habba.
A tésztát kb 3 mm-esre kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
Ha muffin formában sütjük: a korongokat megkenjük lekvárral, és rákanalazunk 1 evőkanál habot. A korong szélét összefogjuk , és így helyezzük bele a muffin formába. Ha tortaformában sütjük: a formák alját kikenjük vajjal, és ellapogatjuk benne a tésztát, majd megkenjük lekvárral és rákanalazzuk a dióhabot.
Előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig sütjük. Mielőtt kiszedjük várjunk egy keveset, hogy ne ragadjon bele az alja.