Diós kalács

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • tej
  • csipet só
  • darált dió
  • lekvár

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor felfutott, a lisztbe öntjük, és 1 egész tojással, 1 tojássárgával, 1 evőkanál porcukorral, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 evőkanál olvasztott, de nem forró vajat dolgozunk bele. Kétszeresére kelesztjük.

    Átgyúrjuk, 2 részbe vágjuk. Cipókat formálunk, majd kisodorjuk. Lekvárral lekenjük, cukrozott darált dióval megszórjuk, majd feltekerjük.

    Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük.

Megjegyzés

2 rúd kalács készült.

Vass Lászlóné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kovács Lászlóné 2 évvel ezelőtt
Esetleg valami hozzávetőleges mennyiség a tejből? (mindig azzal rontom el,hogy túl lágy lesz a tészta), a dió mennyi nagyjából? Ötlet arra, hogy ne repedjen ki, és ne lapuljon le sütés után? Én már feladtam a kisérletezést, minden karácsonykor ráfázok vele, ugyhogy már beiglit sütök,azt legalább előbb is meglehet sütni és nem kínzom magam szenteste napján mint a kaláccsal.... Egyébként megszoktam szurkálni, volt, hogy tettem be kicsi vizet párologni, nem tekerem túl szorosan és mégis kireped és később lelapul ahogy hűl. Lefényképezem pedig mindig,hogy milyen gyönyörűek mikor berakom a sütőbe, aztán jön a hidegzuhany...bár a család szereti,de én szeretnék végre egy szép kalácsot alkotni. Köszönöm a választ.
Vass Lászlóné 3 évvel ezelőtt
Köszönöm szépen a véleményed és az értékelést is.
judit 3 évvel ezelőtt
Tegnap megint megsutottem, ezuttal makkal megtoltve. A tesztat 6 fele osztottam, kinyujtottam, megtoltottem makkal es felcsavartam, majd 3-3 hurkat osszefontam. Hat isteni lett. Szerintem ez a legjobb variacio, amit eddig csinaltam. Rendkivul puh, laza es a mak is optimalisan oszlik el benne. Ket nagy kalacs jott ki a megadott mennyisegbol. A toltelekhez 20 deka makot hasznaltam, pici tejben cukorral megfozve.
judit 3 évvel ezelőtt
Mar tobbszor megsutottem. Megbizhato, jo alaprecept. A tolteleket mindig az itthon levo alapanyagok alapjan varialom.

Hasonló Receptek

Magazin