A kacsamellet megmossuk, szárazra töröljük és megtisztítjuk. A bőrös felüket egy éles késsel keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy a húst ne érjük. Mindkét felét bedörzsöljük sóval és borssal
Közepesen meleg serpenyőben bőrrel lefelé fektetjük a kacsamelleket . Hozzáadjuk a rozmaring ágat, a durvára tört diót, a cikkekre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát is . 6-8 percig a bőrös oldalán sütjük, és közben folyamatosan locsoljuk a zsírjával (akkor jó, ha aranybarna színű a bőre). Ezután a húsos felükre fordítva 30-40 másodpercig sütjük (sütés közben tilos böködni a húst).
Előmelegített sütőbe toljuk, és bőrrel felfelé 200 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük, és a serpenyőben pihenni hagyjuk.
A mártáshoz megpucoljuk az almát és a körtét, felszeleljük, majd puhára főzzük. Ha megpuhultak, egy tálban pürésítjük, és fahájjal ízesítjük.
A karamellizált sárgarépa kockához egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és cukrot. Ha a cukor karamellizálódott, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott sárgarépát, és pár percig forgatva pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve kb. 15 perc alatt roppanósra pároljuk.
Végül a kacsamelleket ferdén felszeleteljük. Tányérra helyezzük a felszeletelt húst a diós hagymával, az almamártással és a karamellizált sárgarépakockákkal. Jó étvágyat! :)
Tipp: a kacsát lehetőség szerint közvetlenül tálalás előtt süssük ki, nehogy nagyon kiszáradjon. Ha valaki rózsaszínűen (kicsit véresen) szereti, akkor kevesebb idő is elég a sütéshez! Mindenképp érdemes rászánni egy kis időt. Egy igazi pikáns étel!
Fontos, hogy szobahőmérsékletű hússal dolgozzunk.
Minél szorosabb az irdalás, annál jobban fog ropogni a bőre, és így a zsírja is több lesz!
Akkor az igazi a kacsamell, ha a középen rózsaszínű és kívül ropogós! - Cintia24
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!