Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diós-habos lekváros sütemény (Londoni szelet)

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor (púpozott)
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojássárga (nagy)
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek tejföl
  • csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • A diós-habos réteghez:
  • 6 db tojásfehérje (nagy)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj (el is hagyható)
  • 1 csipet só
  • 1 üveg baracklekvár

Elkészítés

    1. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, és egy csipet sót, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor kellően morzsalékos, hozzákeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd  a közepébe egy mélyedést vájunk. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így, ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt.)
    2. Egy sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, kinyújtjuk rajta a tésztát, tepsi méretűre (20x30cm), és a papírral együtt átemeljük a tepsibe, majd a tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk, beleigazítjuk a tésztát. A tepsiben lévő tésztát ezután bőven megkenjük lekvárral.
    3. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A darált diót összekeverjük a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk.
    4. A diós habot egyenletesen rákenjük a lekvár tetejére, majd előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük, és teljesen kihűtjük. 

    A NAGYMAMA SÜTEMÉNYEI: 13 FINOMSÁG, AMIT MINDIG A NAGYINÁL ESZÜNK >>> 

    18 ELLENÁLLHATATLAN DIÓS SÜTI - A DARÁLÓSTÓL A PATKÓIG >>> 

    FINOM HÁZI SÜTEMÉNYEK - VÁLOGATÁS >>> 

Megjegyzés

Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel. 
Egy nagyon egyszerű sütemény, melyet a hétköznapokon kínálhatunk egy tányér leves, vagy éppen a délutáni kávé mellé.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin