Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós fetagolyók petrezselyem-köntösben

A nyári konyhában az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ember hihetetlenül kreatívvá válik a friss alapanyagokból, relatíve kis munkabefektetéssel asztalra varázsolható frissítő fogások terén.

Kétség nem fér hozzá, számomra a konyha olyan varázslatos hely, ahol mindig sikerül kiszakadni a hétköznapok állandó feszült figyelmet követelő világából, szabadjára engedhetem a fantáziámat, és igyekszem mindig olyan ízletes fogást készíteni, ami örömet okoz akkor is, amikor készítem, és akkor is, amikor leülünk az asztalhoz falatozni.

Nyáron persze, ha lehetséges, itt is a mérsékelt tűzhelyhasználat elve érvényesül, és mostanában a változatos saláták vették át a főszerepet. Emellett persze azért készül más is!

Szeretem azokat a finomságokat, amik nem csupán gyorsan, de kevés hozzávaló felhasználásával is készülnek, mégis ellenállhatatlanul finomak. Most is ilyesmi kerekedett - a szó legszorosabb értelmében. Alapvetően 3 fő hozzávalóra van csupán szükség az elkészítéséhez: fetára vagy hozzá hasonló sós, friss sajtra, dióra és jókora adag friss petrezselyemzöldre.

A többi apróság, fűszer valóban nem domináns, azt pedig már a nyári salátamenetrend hívta életre, hogy ezek a golyóbisok is friss salátaágyra kerültek. Méghozzá olyanra, amelyet a most már szezonális grillezett kápia paprika is gazdagít. Színes, ínycsiklandó finomság.

Diós sajtgolyóbisokról van szó, amelyek előételként, party-falatként vagy vacsorafogásként, esetleg reggelire, uzsonnára is feltálalhatók. A lényeg, hogy gyorsan elkészülnek, elronthatatlanok, nagyon finomak és nem mellesleg mutatósak is.

Diós fetagolyók petrezselyem-köntösben, salátaágyon

Hozzávalók 4 személyre előételként:
20 dkg feta (vagy hozzá hasonló sós, fehér sajt)
1 jókora marék (nagyjából 5-6 dkg) dióbél
1 evőkanál tejföl (zsírszegény, 12 %-os zsírtartalommal)
2 nagy csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
10-15 dkg apróra tépkedett vegyes salátalevél
2 db nagyobb kápia paprika
frissen őrölt vegyes bors – ízlés szerint

Elkészítés: A paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Meghámozom, kicsumázom, jó 2 cm-es kockákra darabolom. Hűlni hagyom.
A diót sütőben vagy zsiradék nélküli serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítom, ha kihűlt, durvára őrlöm.
A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom.
A sajtot nagyobb darabokra vágom, keverőpohárba teszem, majd hozzáadom a tejfölt, a diót (só nem kell hozzá, mert a sajt elég sós), és botmixer segítségével az egészet sűrű krémmé keverem. Alaposan megborsozom és jól átkeverem. 10-15 percre hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megszilárduljon.

Ezután nedves kézzel apró diónyi gömböket formálok belőle. Mindegyiket meghempergetem az aprított petrezselyemben. Tálra helyezem, és ismét hűlni hagyom.
Tálalás előtt a salátaleveleket tálra rendezem, meghintem a grillezett paprikával, majd ráhelyezem a sajtgolyókat.
Friss kenyérrel, paradicsomsalátával fejedelmi, mégis könnyű vacsora, de így salátaágyon kínálva akár önállóan is remek előétel. A sós sajthoz remekül illik az aromás dió, amely pirítva még intenzívebb, a friss petrezselyemnek köszönhetően pedig igazi frissítő falat.

Az egész markáns és határozott sós, diós, borsos ízvilágot remekül ellensúlyozza a grillezett paprika édessége és a saláta ropogóssága.

Ezek is érdekelhetnek

Friss