Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós és mákos tekercs /bejgli/

MME MME
18 3.9/5
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 56 dkg sima liszt
  • 21 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojás a megkenéshez
  • Diós töltelék:
  • 25 dkg dióbél
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg mézeskalács /de jó a zsemlemorzsa is/
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl tej, citromhéj
  • Mákos töltelék:
  • 25 dkg mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • kb. 1 dl tej

Elkészítés

Elkészítés: A vajat vagy a margarint megpuhítjuk /nem olvasztjuk fel/, azután a liszttel, porcukorral, 1 dkg szétmorzsolt élesztővel és a 2 dl tejjel összegyúrjuk, simára kidolgozzuk, és 4 részre osztjuk. A tésztát letakajuk, kb. 1/2 óra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Majd lisztezett deszkán vékonyra kisodorjuk, kettőt dióval, kettőt mákkal megtöltünk, összecsavarjuk, zsírozott tepsire egymás mellé rakjuk, felvert tojással, kenőtoll segítségével, vékonyan megkenjük, és másnap reggelig így megtöltve, megkenve, hűvös helyen állni hagyjuk. Reggel újra megkenjük a maradék tojással, néhány helyen a tetejét csak, vékony kötőtűvel megszurkáljuk, és bemelegített sütőben pirosra sütjük. A helyesen megsütött tészta fényes és márványos. Kb. 1/2-3/4 óra alatt sül meg.

Diós töltelék: a diót és a mézeskalácsot ledaráljuk, a tejet a cukorral és a baracklekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, mazsolát, reszelt citromhéjat meg a mézeskalácsot, és jól elkeverejük. Ha híg lenne, egy kissé lefőzzük, ha sűrű, egy kevés tejet adunk hozzá. A töltelék kenhető legyen. Mikor kihűlt, megtöltjük vele a két tekercset.

Mákos töltelék: a ledarált mákot meg a mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből és baracklekvárból készült, forrásban levő szirupba, jól elkeverjük, kissé még forraljuk, közben folyton keverjük. A töltelék könnyen kenhető legyen, ha sűrű lenne, egy kevés forró tejjel felhígítjuk. Számítsunk arra, hogy a kihűlt töltelék megsűrűsödik, és keményebb lesz. Csak hidegen töltsük a két tekercsbe.

Megjegyzés

Nagyon jó kis recept, főleg hogy este már előre elkészíthető, és másnap reggel csak bedugom a sütőbe. Nem kell dagasztgatni, kelesztgetni a tésztáját, nem kell órákig foglalkozni vele, s nem utolsó sorban nem tojásigényes a tésztája. Nagyon finom bejgli lesz belőle, sok csigavonalas, és nagyon vékony benne a tészta. Jó étvágyat kívánok hozzá. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss