Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diós és mákos bejgli

18 4.2/5

Hozzávalók

  • 75 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
  • 37 dkg margarin
  • 4 ek porcukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 2 db tojás (felverve)
  • 2 dl tejföl
  • 3,5 dkg instant élesztő
  • A máktöltelékhez:
  • 2 dl forró tej
  • 20 dkg porcukor
  • 40 dkg darált mák
  • 1 ek búzadara
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 ek baracklekvár
  • 1 tk mazsola (ízlés szerint)
  • 1 db alma
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A diótöltelékhez:
  • 2 dl forró víz
  • 20 dkg porcukor
  • 40 dkg darált dió
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 ek baracklekvár
  • 1 tk mazsola (ízlés szerint)
  • 1 db alma
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum

Elkészítés

    1. A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, beleszórjuk az instant élesztőt, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, jól kidolgozzuk. (Ha szükséges, kevés tejet is adhatunk még hozzá, lényeg, hogy ne lágy, inkább keményebb állagú tésztát kapjunk.) Letakarva 1 órán át kelesztjükszobahőmérsékleten.
    2. A máktöltelékhez a forró tejbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált mákot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a baraclekvárt, mazsolát, a lereszelt almát, a fahéjat, a vaníliás cukrot. Az egészet alaposan összekeverjük.
    3. A diótöltelékhez a forró vízbe beleöntjük a porcukrot, majd a a diót, a zsemlemorzsát, a citrom héját, a baracklekvárt, a mazsolát, a lereszelt almát, a fahéjat, a vaníliás cukrot, és a rumot. A töltelékeket hagyjuk kihűlni. Lehet játszani a hozzávalókban a száraz és nedves anyagokkal, a lényeg, hogy ne túl lágy, de jól kenhető masszát kapjunk.
    4. A tésztát 8 részre osztjuk, egyenként kinyújtva felkenjük a töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket (kb. 3 cm-nyi távolságra egymástól). Megkenjük felvert tojással először hosszanti irányban, majd 15 perc után keresztirányban, és újabb 15 perc után megint hosszanti irányban. Hurkapálcával jól megszurkáljuk (az aljáig), hogy a gőz el tudjon belőle párologni, és 200 fokra előremelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
    5. Ha teljesen kihűlt, hűvös helyen letakarva tároljuk. Ünnep előtt több nappal, előre is elkészíthető.

     

    PUDINGBAN SÜLT BIRSALMÁS-MÁKOS BEJGLI >>> 

    Mákos bejgli (alaprecept) >>> 

    Nutellás bejgli >>> 

     

     

     

Megjegyzés

Nagyon finom ez a beigli, elrontani sem lehet. Mindenkinek sok sikert kívánok hozzá.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

gyongykata
Anyukám találta ezt a receptet, és igazán ízletes, és jó állagú, sütemény lett, üzeni: a tészta kissé nehezen nyújtható, ugyanakkor rendkívül finom, nem törött, mert már nagyon sok bejglit csináltam, de talán ez a legfinomabb, köszönjük szépen, és kellemes ünnepeket kívánunk.
gaby53
Szia amebbb! A képhez tartoznak fázisfotók is, láthatod rajtuk, hogy nekem nem törik, max. megrepedhet a tészta a gőzöktől sülés közben. Nem tudom mi lehet a probléma mivel elég zsiradék is van benne, amitől eleve nem törékeny egy tészta. Ha betartottad a leírást, fogalmam sincs mi lehet a gond? Sajnálom, de tuti ötletem nincs. Kellemes ünnepeket, üdv.Gabi
amebbb
Sziasztok! Idén már harmadszorra sütöm ez alapján a recept alapján a bejglit. Ízre nagyon finom, de valahogy nekem sosem sikerül tökéletesre, ugyanis a tésztája széttörik sülés közben. Persze tudom, az a lényeg, hogy finom legyen, de én azért is szeretek sütni, mert szép a végeredmény. Szóval a kép valószínűleg csak illusztráció... :( Én már mindenhogy próbáltam. Van esetleg valami tuti ötlet? Köszi
gaby53
Ui: most vettem észre, hogy a rudak kenéséhez kimaradt a receptből 1 felvert tojás, talán ez zavarhatott meg, bocs!
gaby53
Szia zotti73! A két felvert tojás a tésztába kell. Én élesztőporral sütöttem, amit beleszórtam, persze készülhet friss élesztővel is, azt is elég belemorzsolni. (Van aki ragaszkodik az élesztő felfuttatásához, ez esetben a langyosra melegített tejfölben egy kis cukorral lehet az élesztőt felfuttatni.) Keleszteni természetesen kell az összegyúrt tésztát ahogy a recept is írja. Kellemes sütögetést, üdv.Gabi
zotti73
Szia! nagyon tetszik a recept és a hozzászólásokból kiindulva finom és könnyen elkészíthető is lehet. Két kérdésem lenne (karácsonyra kipróbálnám) akkor a friss élesztőt csak morzsoljam bele és már dolgozzak is tovább a tésztával és nem kell keleszteni? Másik: a felvert 2 tojást a tésztába kell beletenni, vagy a kész rudakat kell sütés előtt velük megkenni? Köszönöm válaszod.
gaby53
Kedves Vneszilvi! Örülök, hogy elsőre jól sikerült végül, és köszi hogy megosztottad a véleményed! :) Többen jelezték, hogy sok a töltelék! Én megszoktam ezt az arányt, de csökkenthető a mák és a dió mennyisége 30-30 dkg-ra, így sem lesz kevés. A folyadékot 1,5 dl-re, a cukrot 15 dkg-ra szintén, a töltelék többi része változatlan maradhat, úgy is jó lesz, és talán könnyebben boldogultok vele. Boldog karácsonyt! üdv. Gabi
vneszilvi
Kedves gaby53! Ma csináltam meg életem első bejglijét. Isteni finom lett. Nálam is sok lett a töltelék vagy én nyújtottam vékonyra a tésztát, de nem panaszkodott a családom :) Köszönjük a receptet!
gaby53
Szia! Mostanában több féle kelt tésztához én is csak belemorzsoltam a friss élesztőt, és bevált! Szerintem próbáld meg, biztos jó lesz! Az a lényeg, hogy a többi hozzávaló és a helyiség ne legyen hideg! Kellemes sütögetést kívánok, Üdv.Gabi
amebbb
Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy ha friss élesztővel csinálom a bejglit, akkor azt rendesen kell keleszteni, vagy kelesztés nélkül csak elmorzsolni a tésztában? (tavaly már megcsináltam amúgy, csak időközben elfelejtettem... :S ) Köszi előre is

Hasonló Receptek

Magazin