A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A pudinghoz a szétválasztott tojások sárgáját, a kézmeleg vajat és a cukrot habosra keverjük. Az apró darabokra tördelt étcsokoládét vízfürdőben lassan felolvasztjuk, majd a vajas krémbe keverjük. A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habbá verjük. A diót elvegyítjük a zsemlemorzsával és óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Ezután összedolgozzuk a csokoládés keverékkel.
A masszát vajjal vékonyan kikent kis kuglóf- vagy felfújtformákba töltjük, vízzel töltött tepsibe állítjuk, és az előmelegített sütőben hagyjuk megszilárdulni kb. 30 perc alatt.
Közben a szószhoz a kétféle csokoládét darabokra tördeljük és vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a kissé felmelegített habtejszínt, és rövid ideig forraljuk.
A pudingot a formákból kistányérokra borítjuk, és meglocsoljuk a csokiszósszal. A tejszínből vert kemény habbal díszítve tálaljuk, és egy gombóc vaníliafagylalttal kínálhatjuk.
Ez a desszert a bécsi kávéházak és az osztrák hütték népszerű édessége, valójában átmenet a szuflé és a sütemény között.
Eredeti német neve – Mohr im Hemd (mór ingben) – arra utal, hogy kitalálóját az Otelló című Verdi-opera nagy sikerű bécsi bemutatója ihlette meg.
Érdekességek és történetek a 20. század lakberendezésének világából: Madarász Magdolna, a Forma Boutique tulajdonosa mesél a múlt század különlegességeiről egy-egy példával illusztrálva – ezúttal erről a számára különleges szőnyegről.
William Morris nemcsak festőként és iparművészként tevékenykedett, novellái és versei is hozzátartoznak ahhoz az álomszerű világhoz, amit maga körül teremtett.
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő