Az olvasztott vajjal kikent kis felfújt- vagy kuglófformákat megszórjuk a 3 ek kristálycukorral, és a hűtőbe tesszük. Az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A szétválasztott tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a rummal, majd belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét. A tojásfehérjéket a 2 ek kristálycukorral és 1 csipet sóval félkeményre felverjük, majd a hab 1/3-át óvatosan a csokoládés keverékbe forgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tejjel meglocsolt morzsákat a dióval együtt, valamint a maradék habot.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A csokis masszát az előkészített formákba töltjük úgy, hogy a magasságuk 3/4-éig érjen, majd egy tepsibe állítjuk és 2 cm-es vízfürdőben sütjük kb. 20 percig.
A csokoládészószhoz a habtejszínnel elkevert tejet a cukorral és a felhasított vaníliarúddal együtt felforraljuk, majd a vaníliát kiemeljük. A forró tejszínes tejet a durvára darabolt étcsokoládéra öntjük és simára dolgozzuk. A puha vajat krémesre keverjük, majd állandó keverés közben belecsorgatjuk a felolvadt csokoládét. Végül a konyakkal ízesítjük.
A 3 dl tejszínből félkemény habot verünk a díszítéshez. A formákból kiborított pudingokat meglocsoljuk a meleg szósszal, és a lágy tejszínhabbal együtt kínáljuk.
Ez a recept angolul és németül is megjelent az ikonikus bécsi szálloda legjobb receptjeit tartalmazó szakácskönyvben, majd széles körben elterjedt. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!