Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós csokoládépuding csokiöntettel à la Sacher (Mohr im Hemd)

default user icon
MME
60 perc
mester
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 db tojás
  • 3 dkg porcukor
  • 3 cl rum
  • 2 ek kristálycukor + 3 ek a formákhoz
  • 1 csipet só
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg piskótamorzsa (pl. babapiskóta)
  • 2 ek tej
  • 5 dkg darált, pirított dió vagy mogyoró
  • olvasztott vaj a formákhoz
  • A csokoládészószhoz:
  • 1 dl habtejszín
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg kristálycukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 cl konyak vagy brandy
  • A díszítéshez:
  • 3 dl habtejszín

Elkészítés

  1. Az olvasztott vajjal kikent kis felfújt- vagy kuglófformákat megszórjuk a 3 ek kristálycukorral, és a hűtőbe tesszük. Az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A szétválasztott tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a rummal, majd belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét. A tojásfehérjéket a 2 ek kristálycukorral és 1 csipet sóval félkeményre felverjük, majd a hab 1/3-át óvatosan a csokoládés keverékbe forgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tejjel meglocsolt morzsákat a dióval együtt, valamint a maradék habot.
  2. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A csokis masszát az előkészített formákba töltjük úgy, hogy a magasságuk 3/4-éig érjen, majd egy tepsibe állítjuk és 2 cm-es vízfürdőben sütjük kb. 20 percig.
  3. A csokoládészószhoz a habtejszínnel elkevert tejet a cukorral és a felhasított vaníliarúddal együtt felforraljuk, majd a vaníliát kiemeljük. A forró tejszínes tejet a durvára darabolt étcsokoládéra öntjük és simára dolgozzuk. A puha vajat krémesre keverjük, majd állandó keverés közben belecsorgatjuk a felolvadt csokoládét. Végül a konyakkal ízesítjük.
  4. A 3 dl tejszínből félkemény habot verünk a díszítéshez. A formákból kiborított pudingokat meglocsoljuk a meleg szósszal, és a lágy tejszínhabbal együtt kínáljuk.

Megjegyzés

Ez a recept angolul és németül is megjelent az ikonikus bécsi szálloda legjobb receptjeit tartalmazó szakácskönyvben, majd széles körben elterjedt. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss