Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Hol vegyünk diós bejglit, ha nincs időnk karácsonyra sütni?

A karácsony közeledtével értelemszerűen az édességes pultok híznak a leginkább, ahol a szaloncukrok mellett sokszor bejgliket is látunk. A mákos és a diós ízűek a legkelendőbbek, melyek közül mi idén a diósakat szemeltük ki. Ezzel egyidőben ráébredtünk, hogy a heti teszttel az Országos Nagymama Liga ellenszenvét fogjuk kivívni, mert ők a bolti bejglit az ördög ajándékának tekintik.

Ezzel szemben viszont sokszor nincs az embernek ideje, hogy a 334. sütemény után még bejglit is süssön, így marad a boltban beszerezhető példányok egyike. A bevásárlókörutat 7 termék beszerzésével zártuk. Ezek vizsgálata során azt figyeltük, hogy milyen a tészta és milyen a töltelék, illetve, hogy milyen az összhatás.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Lipóti

„Nagyanyánk kezéből” – ezt akár úgy is érthetjük, hogy onnan érkezik a nyakleves a bolti bejgli vásárlása miatt, de inkább esélyes, hogy a jellegét szeretnék ezzel kiemelni a Lipóti marketinges gurui. Extra képessége, hogy elvileg szénhidrátcsökkentett, ám ennek ellenére pontosan ugyanannyi a szénhidrát benne, mint bármelyik másikban.

A tésztája jól tartja magát, de ami fontosabb, hogy valóban látszik benne a szép nagy adag töltelék. Kóstolva a dió erőteljesen édesnek hat, ami utóízében is csak fokozódik. Egyáltalán nem nevezhető száraznak, ami kifejezetten kellemes benne. Az extra mazsolát sem spórolták ki, mivel szinte minden falatra jut belőle egy.

Adatok: 45% töltelék, 500 gramm, 1490 Ft

TESZT! MOST KIDERÜLT, MELYIK KÓKUSZOS SZALONCUKOR A LEGJOBB >>> 
Lidl

Meglepő, de ezt annyira frissen készítik az üzletben, mint bármelyik zsemlét, amit árulnak. Jó szerencsével sikerült pont egy feltöltés utáni pillanatban betévedni a vadászatra, így egy kellemesen meleg példánnyal indultunk a laborba. Picit laposabb fajta bejgli, amiben 1-2 tekerés fedezhető fel csupán.

Kóstolva a tészta szinte észrevehetetlen, viszont a töltelék érdekes. Kicsit szárazabb és darabosabb, viszont ízre nagyon tisztán diós, szinte mindenfajta édesség nélkül. Arányiban hiba nincsen, tökéletes a tészta-töltelék felosztás.

Adatok: 46% töltelék, 295 gramm, 499 Ft

TESZT! MELYIK KONZERV ŐSZIBARACKBEFŐTT AZ, AMELYIKKEL NEM RONTJUK EL A SÜTINKET? >>> 
Ceres

Nem kis kutatómunka árán, de sikerült rendes bejglit szerezni a Ceres berkeiből. Legtöbbször csak a tekercseikbe futottunk bele. Felezve csalóka a látvány, mert nem igazán érezzük az 50% tölteléket.

A tésztája lágyan édes, de sokkal több élményt nem nyújt, egy picit már száraznak hat a széleinél. A töltelék ízvilága rendkívül furcsa. Az elején van benne egy citrusos lendület, ami aztán átcsap diósba, de csak 4-5 másodperccel később, hogy a szánkhoz ér. A töltelék szintén picit édeskés, de ennyi pont kell még.

Adatok: 50% töltelék, 500 gramm, 849 Ft

TESZT! HOL KAPJUK A LEGFINOMABB KÜRTŐSKALÁCSOT BUDAPESTEN? >>> 
Édes Ízek

Hosszú és lapos formában pompázik ez a bejgli, ami egy picit kevesebb tölteléket kapott a leírása szerint. Félbevágva aztán ennek semmi nyomát nem látjuk, igaz, nem mértük le grammra pontosan.

Kóstolva a tészta inkább egy kalácsot idéz, amit diós töltelékkel bolondítottak meg. A diós rész enyhén száraz és morzsálódik. Édessége szinte semmi, az csakis a tészta irányából érkezik. Utóízében egy-egy pillanatig mintha rumos-citromos aromát véltünk volna felfedezni, de lehet, csak hallucináció volt.

Adatok: 40% töltelék, 400 gramm, 599 Ft

SZALONCUKORTESZT: VAKON KÓSTOLTUK VÉGIG A MARCIPÁNOS KÍNÁLATOT >>> 
CBA

Aranyos tigrismintaszerű köntöst kapott a bejgli, amit a CBA pékjei álmodtak meg. Félbevágás után csillogó szemekkel figyeljük, hogy a töltelék mennyisége mennyire masszív, tésztát szinte alig látni benne. Szeletelés során a tészta enyhén pereg, még nincsen kőkeményre szilárdulva.

Ízre a tészta is finom, viszont a töltelék egészen tökéletes. Színtiszta diós ízvilág, amiben egy-egy keményebb szemet találunk, de pont ettől jó. Édessége nincsen eltúlozva, egy pici van benne, de a dióhoz mérten kifejezetten kellemes marad. Arányait nem lehet támadni, mert ennyi töltelékkel mindenki kibékül.

Adatok: 45% töltelék, 500 gramm,699 Ft

MUSTÁRTESZT! A NAGY MÁRKÁK LEALÁZTÁK A TELJES MEZŐNYT >>> 
Félegyházi Pékség

Régimódi bejgli fedőnév alatt futatják, amit annyival is kiegészítettek, hogy „nagyanyáink sütötték”. Ránézésre talán valóban picit retro, de az is lehet, hogy a marketing jól dolgozik a tudatalattinkban. Félbevágás során rendesen meg dolgoznunk érte, mivel kemény és tömör.

A töltelék árnyalata a szokásosnál egy szinttel világosabb, de illatra nincs vele semmi baj. Kóstolva a tészta picit száraz, a töltelék pedig rendesen édes. Túltolták benne a cukrot, de annyira, hogy elejétől kezdve sikítozik ellene a szervezetünk. A töltelék folyamatosan serceg szánkban, ami kezdetben kellemes, de utána kezd idegesítővé válni.

Adatok: 50% töltelék, 500 gramm, 899 Ft

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Tortafaló

Már amikor megfogjuk a csomagolást, van egy olyan érzésünk, hogy ezzel bizony könnyedén betörhetnénk bárki arcát, annyira masszív. Tömör, kicsi és tömzsi a bejgli, ami mindenfajta csicsa nélkül kerül a polcokra. Félbevágni nem könnyű, mivel a tészta már-már páncélként óvja a tölteléket.

A diós massza rendkívül homogén, mintha egy krém lenne csupán. Kóstolva a tészta száraz és tömény, de a töltelék extra lágy. Ízre a dióhoz sajnos sok köze nincsen, mert annyira citromos, hogy inkább gondolnánk koktélnak, mint bejglinek. A citromos vonal sem túlságosan tiszta, be-beugrik róla néha egy jobb fajta illatosító.

Adatok: 50% töltelék, 400 gramm, 799 Ft

VAN OLYAN MOGYORÓKRÉM, AMI KÉPES LENYOMNI A NUTELLÁT? TESZTELTÜK >>> 
Ítélet

Meglepő, de igazán vacak bejglit nem sikerült beszerezni. A legnagyobb meglepetés viszont a CBA első helyezése. Egyértelműen a legharmonikusabb példány a mezőnyben, ahol a tészta és a töltelék is pazar. Rögtön utána a frissen és melegen beszerezhető Lidl-bejgli jön, ami épphogy lemaradt az aranyéremtől. A dobogó legalsó fokára a Lipóti került, ami még mindig nagyon kellemes ízeket szolgáltat.

Pici csalódás a Félegyház Pékség, ami túlzóan édes, illetve a Tortafaló, ami citromos jellege miatt aligha sorolható a bejglik közé. Ezen kettő kivételével valójában szinte mindegyiket az ajánlott kategóriába soroljuk. 

Apropó, a Lipótinál a szénhidrátcsökkentett galiba lehet, hogy csak bolti malőr, cserébe viszont a mazsola miatt jár nekik egy pluszpont.

Toplista:

1. CBA
2. Lidl
3. Lipóti
4. Ceres
5. Édes Ízek
6. Félegyházi Pékség
7. Tortafaló

Ezek is érdekelhetnek

Friss