Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diós-almás pite rummal

Diós-almás pite rummal
Diós-almás pite rummal

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 kk cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 tasak sütőpor
  • 6 db alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0,5 vanília rúd
  • 3 cl fehér rum
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg dió
  • 0,5 tojás
  • porcukor

Elkészítés

    A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sütőporral, sóval és cukorral, egy halmot készítünk a deszkán. A mélyedésbe tesszük a kockára vágott vajat, a tejfölt és a felvert tojást. Átgyúrjuk, míg összeáll a tészta és sima felületű nem lesz. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy órát.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A dió felét aprítjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, valamint az aprított diót. Tíz percig pároljuk, beleöntjük a rumot.

    A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, s a tepsi méretére nyújtjuk 4-5 mm vastagságban.

    Egy tepsit kilisztezünk, erre fektetjük a nagyobbik tésztalapot, a széleket eldolgozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, erre elsimítjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. Megszórjuk dióval, s megkenjük tojással, villával megszurkáljuk.

    180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 30 percig sütjük. Amikor kihűlt felvágjuk, s megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés

Rengeteg nyári almánk termett. Amíg öreg barátunk jó erőben volt, almabort készített belőle. (A cider kezd divatba jönni nálunk is újra.) A feleségem már sokat elajándékozott, meg süteményekbe is használt belőle. Most egy almás pite receptjét írom le.

hobbychef
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin