Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-áfonyás pite

90 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 dl habtejszín
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (v. 6 dkg liszt)
  • 30 dkg áfonya

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd a hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojásokat, a habtejszínt, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd  simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a darált diót és a pudingport (v. lisztet) is.
  3. Az előzőleg elkészített tésztát kivesszük a hűtőből, egyenletesen rákanalazzuk a diós masszát, majd megszórjuk az áfonyával. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 50-55 perc tűpróbáig sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)
  4. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni a pitét. Amikor kivesszük a sütőből még kissé lágynak tűnik, de már nem ragad rá a fogpiszkálóra a töltelék, és mire kihűl, szépen lehet majd szeletelni.

 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss