Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diókrémes szelet

Hozzávalók

  • A tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 db tojássárgája (nagy)
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek méz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • A diókrémhez:
  • 4 db tojássárgája (nagy)
  • 10 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg pörkölt darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj

Elkészítés

    1. A vajat, a mézet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást és a sárgáját egy edénybe tesszük, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon addig melegítjük hogy a cukor, és a vaj felolvadjon. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
    2. A lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, majd egy tálba szitáljuk. Ezután hozzáöntjük az éppen csak langyos keveréket, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát. (Először kicsit ragad, de a végén egy sima tésztát fogunk kapni.) Ezután elosztjuk 3 egyenlő részre, majd gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.
    3. Egy sütőpapírt gyengén megszórjunk liszttel, majd nyújtsuk ki rajta 20x30 cm nagyságúra az egyik tésztagombócot. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten, 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)
    4. A sütőből kivéve egy rácsra csúsztatjuk, és kihűtjük. A másik két tésztagombóccal is így járjunk el. 
    5. A diót a sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten, pár perc alatt megpörköljük. Ezután kihűtjük, majd ledaráljuke. (Kicsivel több diót pörköljünk, hogy maradjon majd a sütemény tetejére is!)
    6. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a darált diót és a fahéjat is. Ezután tegyük félre addig, amíg elkészül a főzött krém.
    7. A lisztet simára keverjük a tej felével, majd adagoljuk hozzá a maradék tejet is. Ezután hozzákeverjük a kristálycukrot és a tojássárgákat is, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett, sűrűre főzzük a krémet, majd állandó kevergetés kihűtjük.
    8. Az előzőleg kikevert mascarponekrémhez ezután apránként hozzákeverjük a teljesen kihűlt, főzött krémet. Kiveszünk belőle 2-3 evőkanálnyit, és félretesszük.
    9. Az egyik tésztalapot  belehelyezzük a tepsibe, aminek a hátán megsütöttük a lapokat, majd rákenjük egyenletesen a krém felét. Ezután ráhelyezzük a második tésztalapot, majd rákenjük a maradék krémet. Végül  ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, és megkenjük vékonyan az előzőleg félretett 2-3 evőkanál krémmel, majd megszórjuk  apróra vágott dióval, és megcsorgassuk olvasztott csokoládéval.
    10. Az elkészült süteményt ezután tegyük kb. 24 órára hűvös helyre, hogy a tészta kellően megpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.

    MASCARPONE, A KRÉMES CSODA - VÁLOGATÁS >>> 

    FELEJTHETETLEN DIÓS SÜTIK, MELYEKKEL A NAGYIT IS LEPIPÁLOD! >>> 

Megjegyzés

Én két sütőpapírt használok egyszerre, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a másikat. Ezzel a módszerrel letudjuk rövidíteni a sütési időt.
Nagyon finom, krémes sütemény, melyet pár napig a hútőben vagy hűvös helyen tárolhatunk mielőtt tálalnák.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin