Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diógrillázs torta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztalaphoz:
  • 0,5 bögre étkezési keményítő
  • 1 bögre liszt
  • 0,5 bögre keserű kakaópor
  • 2 teáskanál őrölt kávé
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 2 nagy marék dió
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 4 + 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag habfixáló
  • A díszítéshez:
  • tortadara
  • tejszín
  • dió

Elkészítés

Elkészítés: A tésztalaphoz a tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük. Alaposan vajazott-lisztezett tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!). Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből, és a formában kihűtjük.

Közben 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 evőkanál cukrot és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről, kihűtjük.

A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a 4 evőkanál kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 evőkanál cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat, és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.

Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk, félretesszük.

A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk. A tejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vaníliás krémmel.

Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következő lapott, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük). 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is tejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.

Megjegyzés

Tömör, de mégis könnyű, krémes torta, ünnepi alkalmakra. - bmesyke

Ezek is érdekelhetnek

Friss