Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dió, de nem evésre, mosásra

default user icon
SB
A bioboltokban is kapható mosódiót évezredek óta használják mosásra a Távol-Keleten.
Mi a mosódió?

A mosódió a szappanfa termése, hatóanyaga a szaponin. A szappanfa Indiában és Indonéziában terem. Rokonai a licsi és a rambután. Nemcsak mosásra lehet használni, az indiai ayurvéda is ajánlja bőr- és hajtisztítószerként való használatát.

Hogyan mossunk a dióval?

A dióból négy-öt szemet kell egy kis vászonzsákba tenni (adnak hozzá), majd a zsákocskát egyszerűen bedobni a mosógépbe. Néhány szem dióval háromszor-négyszer is moshatunk, érezni fogjuk, mikor kioldódott a dióból a hatóanyag. Ilyenkor összegyűjthetjük, és más célra használhatjuk.

Eleinte furcsa a mesterséges illatanyagokhoz szokott orrunknak a mosódió természetes illata, de gyorsan meg lehet szokni, és nem fogjuk megbánni, ha belegondolunk, hogy bőrünk teljes felülete nem kerül kapcsolatba az erős kémiai anyagokat tartalmazó mosószerekkel.

Öblítőszert nem kell használnunk, hiszen nincs mit kiöblíteni a ruhákból. Ha ragaszkodunk az illathoz, öblítésre egy nagy flakonban érdemes összekeverni vizet, kevés ecetet és pár csepp illóolajat.

Folttisztítás

A mosódiótól ne várjuk, hogy az agresszív foltokat úgy kiszedi, mint a reklámok csodafolttisztító. Folttisztításra kapható a bika- vagy marhaepe szappan, ha mosás előtt ezzel kezeljük a foltokat, eredményesek lehetünk.

Minden folt más és más. Ha például a fodrásznál a fehér nadrágunkra cseppenne egy sötét festékfolt, próbáljuk meg tejbe áztatni egy éjszakára, majd jól kimosni. Nekünk működött.

Olajos foltok tisztításra kiválóan használható a gyógyszertárban beszerezhető szalmiákszesz, mely az ammónia hígított változata.

Függönymosásnál a függönyt áztassuk szódabikarbónás vízbe, majd mossuk 40 fokon egy kis ecettel.

Vörösbor folt esetén a hagyományos sóval való beszóráson kívül lehet próbálkozni a vodkával, sokan esküsznek a hatékonyságára.

Mosógépünket havonta mossuk át nagy hőfokon ecet hozzáadásával. Fényes, vízkő- és penészmentes lesz.



Tisztítószerek a kamrából és a hűtőből >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss