Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dinnyéink

A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet nem mindegy hogyan pótoljuk. Fogyasszunk sok ásványvizet, gyümölcslevet, tejterméket és persze friss gyümölcsöt. Gondoljunk csak a görögdinnyére, a zamatos sárgadinnyére, amelyek többet érnek, mint egy pohár üdítő.
Görögdinnye
Afrikából származik, lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos. Húsának színe piros, ritkábban sárga, de mindkettő rendkívül üdítő, víztartalma 90-95%. Éretten a legédesebb, ekkor szárának vége száraz, a szár felőli oldala kissé behorpadt és kérges, a héj többi részének felső rétege könnyen lekaparható.


Sárgadinnye
Az ázsiai eredetű növény többféle nemesített változatát termesztik. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált. Húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. Az érett sárgadinnye már felvágás előtt is rendkívül illatos, szárának töve puhább, ujjal benyomható. A sárgadinnyét lehűtve fogyasztjuk, de sokáig nem szabad hűteni, mert elveszti ízét. Az érett és lehűtött dinnyét tálalhatjuk jégkrémmel vagy fagylalttal, Tokaji Aszúval, de kitűnő ízharmóniát alkot egy szelet füstölt sonkával, esetleg sajttal is: a sós, füstölt íz tökéletesen kiemeli a dinnye zamatát.



Sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye,
2 dl tejszín,
1 l tej
Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük és pár csepp Tokaji Aszúval ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.

Sárgadinnye füstölt sonkával
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
20 dkg pármai sonka
Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vékonyra szeletelt sonkát föltekerjük és egy fogvájóval a dinnyébe szúrjuk, lehűtve tálaljuk.

Sárgadinnye rákfarkakkal
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
30 dkg koktélrák,
néhány saláta levél
Elkészítése: A meghámozott sárgadinnyét kockákra vagy cikkekre vagdaljuk. Hozzáadjuk az előfőzött rákfarkakat, sóval és egy kevés konyakkal ízesítjük, hűtve saláta levélre tálaljuk.

Sajtkoktél sárgadinnyével
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sajt,
20 dkg ementáli sajt,
40 dkg sárgadinnye
Elkészítése: A dinnyét cikk-cakkban kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.

"Rántott" sárgadinnye
Hozzávalók:
60 dkg sárgadinnye,
10 dkg búzacsíra,
1 dl tejszín,
2 evőkanál méz
Elkészítése: A tisztított dinnyét gerezdekre vágjuk és megforgatjuk a búzacsírában. Tányérra helyezzük és mézzel ízesített tejszínhabot adunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek