Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz meghitt az ünnep: karácsonyozz teaillatban

default user icon
MME
Karácsonyozz a fűszerillatú Ceylon szigetének egyedülálló ajándékával, a Dilmah teával!

A legértékésebb idő a szeretteinkkel eltöltött idő. A tea több száz éve kísérője a meghitt családi, baráti pillanatoknak ez európai kultúrkörben, különösen az angoloknál, akik igazi mesterei a karácsonyi hangulat megteremtésének. Több kutatás igazolja, hogy az ízek, illatok, ételeink, italaink minősége hatással van szervezetünk működésére, így befolyásolja hangulatunkat is.

A valódi tealevélből (Camelia Sinensis) készült, több ezer éves mesés gyógyital, mind ízvilágában, mind illatában elvarázsolja a mindennapjainkat, ünnepeinket.

Az olyan egyedülálló kézműves teák pedig, mint a ceyloni Dilmah teák, méltó kísérői az ünnepeknek, legyen szó akár ajándékozásról vagy ünnepi teázásról.

Az ünnepek egyedülálló alkalmat teremtenek, hogy több időt töltsünk el azokkal, akik a legfontosabbak életünkben. Sokszor egy meghitt teázással közelebb kerülünk másokhoz, mint gondolnánk. Nehéz lenne meghatározni, miben rejlik a tea titka, hogyan képes ilyen pozitívan hatni ránk. Ezt mindenki döntse el maga, miért éri meg időt szánni önmagunkra, szeretteinkre akár egy-egy tea mellett.

Mindezt azonban jobban megtanuljuk értékelni, ha tisztában vagyunk, mi is került pontosan a csészénkbe. A valódi tea, azaz a Camelia Sinensis növényből készült tea, amelyet kézzel szüretelnek, a termőhelytől függően ezer arcát mutatja.

Minden tea más és más ízében, illatában, színében attól függően, hogy hol terem. Ceylon, mai nevén Sri Lanka, egykor a fűszereiről, a karácsonykor is nélkülözhetetlen fahéjról lett igazán híres. A portugálok ezért foglalták el az 1500-as években ezt a csöppnyi édenkertet, ami akkoriban értékesebb volt még az aranynál is.

A sors azonban úgy hozta, hogy idővel ennek a mesés fűszerillatú szigetnek a tea lett az egyik legfőbb kincse. Britek telepítették a szigetre az első tea palántákat, és később ők alkották meg a teázás legelőkelőbb formáját, amely a mai napig hatással van az európai és ceyloni teakultúrára.

Napjainkban is sorra vetekszenek a legelőkelőbb angol szállodák az ún. karácsonyi teadélutánokért (Christmas Tea Afternoon), amelyeken a világ legfinomabb teáihoz szolgálnak fel édes és sós ételsort. Karácsonyra készülődve érdemes Londonban lefoglalni egy-egy ilyen ünnepi teadélutánt. Életre szóló élmény maga a látvány s az ízek harmóniája, mindez ünnepi hangulatba csomagolva. Talán idővel nálunk is megjelennek majd az ehhez hasonló események.

Nem kell azonban messzire utaznunk, hogy mi is ilyen páratlan karácsonyi hangulatot teremtsünk saját otthonunkban. Csupán jól kell megválasztanunk a teadélutánunkra szánt teát, s megtanulni, hogyan kell jól elkészíteni, hogy az legszebb oldalát mutassa meg nekünk.

Ebben segít a ceyloni Dilmah, amely túlmutat még az előkelő angol szállodákon is, és megtanít arra, hogyan emelhetjük tovább a hagyományos teázás élvezeti fokát saját ízlésünk szerint alakítva az ízeket.

A Dilmah megálmodói elhivatottan küzdenek a kézműves ceyloni tea fennmaradásáért, és hisznek abban, hogy a tea jóval több egy egészséges italnál. Közel 10 éve indították el teagasztronómia programjukat a Bocuse D’Orral közösen, amelyet ma már a Séfek Világszövetsége is elismer és támogat. Páratlan a hitük abban, hogy egy nap majd még az olyan kevésbé kifinomult teakultúrával bíró országokban is, mint hazánk, eljut az üzenetük és mi is megtanuljuk értékelni a valódi, kézzel szüretelt, frissen a termőhelyen csomagolt teát. Mert ez az, amitől egy karácsonyi teadélután is felejthetetlenné válhat, hiszen kinyitva a teásdobozt, Ceylon illata árad szét a szobában. Az ital íze és tartalma nemcsak érzékeinket korbácsolja fel, hanem pozitívan hat a lelkünkre is. A tea egyedülálló hatását semmilyen más ital nem képes felülmúlni.

Tudták ezt már nagyanyáink is; 19. századi híres magyar receptkönyvek is tartalmaznak teával készült különleges ételeket. A magyar gasztronómia ekkor a francia gasztronómiával egy szinten volt a csúcson. A 20. század azonban visszavetette ezt a tudást hazánkban, ám napjainkban a gasztronómiával együtt a tea is reneszánszát éli nálunk is.

Hosszú még az út azonban az előkelő teadélutánokig. Első lépésként képzeljük el, milyen lenne ez a karácsony, ha a teának nagyobb szerep jutna akár a Dilmah tea kíséretében. Először is semmiképp ne stresszeljük túl magunkat sem a bevásárlás, sem az ajándékok s az ünnepi menüsor miatt. Ebben mindenképpen nagy segítségünkre lehet például a Dilmah Pure Green teája, amely megnyugtatja a testet-lelket. Ám, egy baráti beszélgetés is sok terhet képes levenni a vállunkról, s ha szeretnénk másokkal is megosztani a teázás nyújtotta örömöket akár az ünnepi előkészületekben, akár karácsony délután, tiszta zöldteánkat is feldobhatjuk egy-két hozzávalóval. Íme egy különleges recept

Ha azonban nyugalom helyett fel akarjuk pörgetni épp a reggelünket, hogy utolérjük magunkat az előkészületekben, akkor semmiképp sem hagyhatjuk ki Ázsia titkos italának, a masala chai-nak, egy európai változatát. Ez a tea egy igazi természetes energiaital. Ajánlatunk az ilyen reggelekhez a Dilmah Earl Grey tea alapú Chai receptje. Bárki elkészítheti azonban saját Chai teáját, akármilyen Dilmah teából, csak a fantázia szabhat határt.

Ajándékozásnál készíthetünk olyan adventi naptárt is, amelyben minden napra elrejtünk egy-egy filter Dilmah teát, s a filter csomagolására egy kedves, személyes üzenetet ragasztunk vagy írunk. Így szeretteink a finom teát kortyolgatva olvashatják az adventi üzeneteinket és hangolódhatnak velünk együtt az ünnepekre.

Ajándéknak is méltó bármely Dilmah tea, akár filteres, akár szálas változata, hiszen páratlan ízvilága és egyedülálló minősége igazi kincs minden tea rajongó számára. A tea egyre nagyobb értéket képvisel világszerte, hiszen előállítása az egyik leginkább embert próbáló feladat, ráadásul a termés függ az időjárástól és a földrajzi tényezőktől.

A valódi teát csak addig élvezhetjük, amíg megmaradnak a Dilmah alapítóihoz hasonló családi vállalkozások, akik vállalják ezt az alázatos munkát és szenvedéllyel készítik teáikat egymással versenyezve, hogy azok valóban méltó kellékei legyenek mindennapjainknak és ünnepeinknek.

Kóstolja meg Ön is Ceylon egyik kincsét, a Dilmah teát! Ajándékozzon meghitt, felejthetetlen pillanatokat szeretteinek, és ők tudni fogják, hogy fontosak az Ön számára! Ez az érzés megfizethetetlen és mindennél többet ér.

További információ >>> 

A tea útja Európában napjainkig >>> 

Ezek is érdekelhetnek