Ezt a diétát olyan gyakran alkalmazhatjuk, amilyen gyakran csak akarjuk, utána pedig garantáltan nagyon jól érezzük majd magunkat.
ALAPSZABÁLYOK
- A diéta folyamán alkohol fogyasztása szigorúan tilos!
- Határozottan nem szabad cukrot, fehér lisztes pékárut, illetve bő zsírban sült, rántott ételt fogyasztani, alkoholt, szénsavas üdítőket inni.
- A káposzta 1 hét után már nagyon unalmas lehet, tartsunk hosszabb-rövidebb szünetet két káposztás hét között, de a köztes időben is hasonlóan figyeljünk a magas zöldség- és gyümölcsbevitelre és a megfelelő folyadékfogyasztásra!
- A káposztafélék gazdagok vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K-, B1- és E-vitamin tartalmuk is jelentős. A zöld levelekben béta-karotin található, ami remek antioxidáns. Élelmi rostokban gazdag, viszont kalóriatartalma elenyésző, a kelkáposzta 100 grammjában például csupán 4 gramm szénhidrátot, de 3 gramm rostot találhatunk!
- A káposzta rendkívül változatosan felhasználható, salátákba, párolva, rakott ételekbe, főzelékként vagy savanyúságként is megállja a helyét. A savanyú káposzta egyik előnye, hogy az erjedés során olyan jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, nem beszélve magas C-vitamin tartalmáról, amely télen teszi értékessé ezt az olcsó alapanyagot!
A KÁPOSZTALEVES RECEPTJE
Hozzávalók:
- 6 db közepes hagyma
- 1 vagy 2 kis paradicsompüré konzerv
- 1 nagy fej édeskáposzta (1,5 kg) apróra vágva
- 2 db zöldpaprika
- 4 db sárgarépa
- 2 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél
- 2 db leveskocka
- petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra vágva
Elkészítése:
1. A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük.
2. 10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú tűzön puhára főzzük.
MINTAÉTREND 7 NAPRA
1. nap:
Reggeli: Kamilla/borsmenta/zöld tea cukor nélkül, 1 szelet rozskenyér 3 szelet sovány csirkemell sonkával, 1 kiskanál light sajtkrémmel és paradicsommal
Ebéd: 1 nagy tányér káposztaleves
Uzsonna: Alma + 3 szem korpás keksz (pl. Korpovit)
Vacsora: Káposztalepény (teljes kiőrlésű liszttel, kevés olajban vagy sütőben sütve) fűszeres natúr joghurtba mártva friss zöldségekkel
2. nap:
Reggeli: 1 pohár natúr joghurt, 2 evőkanál zabpehely
Ebéd: Kelkáposzta főzelék (teljes kiőrlésű liszttel) zabkorpás csirkefasírttal
Uzsonna: 1 maréknyi bogyós gyümölcs + 3 szem korpás keksz
Vacsora: 1 nagy tányér káposztaleves
3. nap:
Reggeli: Kamilla/borsmenta/zöld tea cukor nélkül, 1 szelet rozskenyér 1 evőkanál light cottage cheese, uborkával
Ebéd: 1 nagy tányér káposztaleves
Uzsonna: 1 db diétás muffin
Vacsora: Paradicsomos káposzta (teljes kiőrlésű liszttel) a megmaradt zabkorpás csirkefasírttal
4. nap:
Reggeli: 1 pohár kefir 1 db teljes kiőrlésű kiflivel
Ebéd: Rakott kelkáposzta sovány csirkehúsból bulgurral
Uzsonna: Alma + 3 szem korpás keksz (pl. Korpovit)
Vacsora: 1 nagy tányér káposztaleves
5. nap:
Reggeli: Kamilla/borsmenta/zöld tea cukor nélkül, 1 szelet rozskenyér 3 szelet sovány csirkemell sonkával, 1 kiskanál light sajtkrémmel és paradicsommal
Ebéd: 1 nagy tányér káposztaleves
Uzsonna: 1 maréknyi bogyós gyümölcs + 3 szem korpás keksz
Vacsora: Káposztalepény (teljes kiőrlésű liszttel, kevés olajban vagy sütőben sütve) fűszeres natúr joghurtba mártva friss zöldségekkel
6. nap:
Reggeli: 1 pohár natúr joghurt, 2 evőkanál zabpehely
Ebéd: Rakott kelkáposzta vagy kelkáposzta főzelék választható
Uzsonna: 1 db diétás muffin
Vacsora: 1 nagy tányér káposztaleves
7. nap:
Reggeli: Kamilla/borsmenta/zöld tea cukor nélkül, 1 szelet rozskenyér 1 evőkanál light cottage cheese, uborkával
Ebéd: 1 nagy tányér káposztaleves
Uzsonna: Alma + 3 szem korpás keksz (pl. Korpovit)
Vacsora: Káposztalepény vagy paradicsomos káposzta választható