Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diétás oroszkrémtorta

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 3 x 3 db tojás
  • 3 x 3,5 dkg xilit
  • 3 x 6 dkg mandulaliszt
  • 3 x 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • A krémhez:
  • 6 db tojássárgája
  • 15 dkg xilit
  • 3 dl tej
  • vaníliaőrlemény
  • néhány szem rumba áztatott nagyszemű mazsola
  • 7 dl tejszín + 7,5 dkg xilit
  • 10 db lapzselatin
  • A díszítéshez:
  • gyümölcsök vegyesen
  • 1 dl víz + 5 g zselatin + kevés édesítőszer
  • 3,5 dl tejszín
  • 4 dkg xilit

Elkészítés

Elkészítés: Először megsütünk külön-külön 3 piskótát. A tojásokat szétválasztás nélkül a robotgép legnagyobb fokozatán sűrű habbá verjük a xilittel, majd óvatosan adagoljuk hozzá a szódabikarbónával elkevert mandulalisztet, de ekkor már a robotgépet a legkisebb fokozatra állítjuk, vagy kézi habverővel is belekeverhetjük, hogy a hab ne törjön össze. 24 cm átmérőjű sütőformában 180 C-on sima, nem légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük a lapokat.

Ezután elkészítjük a krémet. A tojássárgáját a xilittel habosra keverjük, közben gőz fölött a tejet a vanília-őrleménnyel melegítjük, majd hozzáöntjük a tojássárgájás-xilites keveréket, és gőz fölött összesűrítjük (ez elég sok időt vesz igénybe, vigyáznunk kell, hogy ne menjen 80 C fölé a hőmérséklete a krémnek, mert összeránthatja a tojást). Amikor besűrűsödött, beletsszük az előzőleg rumba áztatott mazsolát.

A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és kicsit felmelegítjük, ezután hozzáöntjük a még meleg krémhez.

Felverjük a tejszínt a 7,5 dkg xilittel, és óvatosan a már kihűlt krémünkhöz keverjük. Ilyenkor gyorsan kell dolgozni, mert ha nagyon kihűl a tejszíntől a krém, akkor összedermedhet a zselatintól, ezért amint összekevertük, rögtön be kell tölteni lapokat.

Kívülről is bekenjük a piskóta tetejét és oldalát, majd lehűtjük.

A torta tetejére gyümölcsöket teszünk kör alakban ízlés szerint, majd ezt bevonjuk zselatinnal, amihez a zselatint vízzel és kevés édesítőszerrel felmelegítünk, majd lehűtünk. Majd felverjük a tejszínt xilittel, és a kihűtött tortánkat bevonjuk vele, díszítjük ízlés szerint.

Ezek is érdekelhetnek

Friss