Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diéta parlagfű ellen

Itt a nyár, közeleg a parlagfű virágzásának ideje… A Budai Allergiaközpont szakemberei csatlakozva a kormányzati és országos összefogáshoz, speciális étrendi ajánlást dolgoztak ki, mely betartásával jelentősen csökkenthetőek a szénanáthás, asztmás, esetleg ekcémás tünetek.

Napjainkban az allergiával kapcsolatos felvilágosításban kulcsfontosságú szerephez jut a megelőzés, és azon bevált módszerek alkalmazása, melyekkel megkönnyíthetjük a kritikus hónapokat.

A parlagfű allergiában szenvedő beteg számára javasolt ételek:

Húsok: belsőségek kivételével a színhús: szárnyas (pulyka, baromfi, kacsa, liba), sertés, marha, vadhús (szarvas, vaddisznó, őz), illetve ezekből készült húskészítmények, felvágottak. Mindezt sülve, főzve, rántva, grillezve, töltve. Egyetlen kivétel a füstölés.
Figyelem! Az Olaszországban oly kedvelt füstölt sonkaszelet sárgadinnyével több okból is kizárt.


Tejtermékek: tej, tejeskávé (max. napi 1x), cappuccino (de ne legyen fahéjjal megszórva), natúr joghurt, kefir, aludttej, ízesített joghurtok a megengedett gyümölcsökből. Nem penészes sajtok, illetve nem füstölt sajtok, krémsajtok (pl.: trappista, eidami, mozzarella, anikó, pannonia, juhsajt, kecskesajt), túró, tejföl.


Gabonafélék: zab, rozs, búza, kukorica, rizs, árpa s ebből készült édes és sós péksütemény, kenyér, zsemle. Sütemény, amely nem tartalmaz tiltott gyümölcsöt, fahéjat, vagy csokoládét.
Figyelem! A magvas kenyerek, zsemlék napraforgót tartalmazhatnak, tehát kerülendők.


Italok: ásványvíz, szénsavas üdítők. Gyümölcslevek közül nehéz olyat találni amiben nincs a keresztallergiát okozó, illetve a magas hisztamin tartalmú gyümölcsök közül, de megfelelő lehet az alábbi gyümölcsökből készült ital...


Gyümölcsök: belőlük készült ételek, frissítők, gyümölcslevek: sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy, szőlő, ribizli, áfonya, szeder, málna, alma, körte, piszke (más néven egres).


Zöldségek: belőlük sütve, főzve, grillezve készült ételek: burgonya, káposzta, vöröshagyma, fokhagyma, kelbimbó, karfiol, brokkoli, répa, retek, karlábé, kelkáposzta, saláta, cékla, gomba, szója.
Figyelem! Erjesztéssel készült savanyúságok, mint savanyú káposzta kerülendő.

Összeállította:
Nagy Dóra dietetikus, a Budai Allergiaközpont allergia specialistája

Bővebb információ:
www.allergiakozpont.hu


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss