A karácsony és a húsvét is olyan ünnepek, amikor könnyű elcsábulni a finomabbnál finomabb ételek tengerében. Utóbbi esetében, ha még a 40 napos böjtöt is következetesen betartjuk, főként jólesnek azok a falatok, amelyeket az ünnep előtt megvontunk magunktól.
Ha esetleg túlettétek volna magatokat az ünnepek alatt, érdemes lehet azt követően néhány kímélő napot is beiktatni. A legjobb ezekben, hogy semmiről sem kell lemondani, hiszen nagyon finom kímélő ételeket is készíthettek gyorsan, könnyedén. Vágjatok bele bátran a 3 napos húsvét utáni diétába, és pillanatok alatt ismét formába kerültök. Tényleg megéri, és egyáltalán nem lemondás.
A diéta 1. napja
Reggeli
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér 1-2 ek ricottával néhány szem koktélparadicsommal lassan fogyasztva
Ebéd
Töltött kel salátával
Hozzávalók (1 személyre)
- 10 dkg sampinyongomba
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg darált csirkemell
- 2 tk olívaolaj
- 1 ek tejszín
- só, bors
- 2 db kínaikel-levél
- 2 ek paradicsompüré
- 2 tk balzsamecet
- pici méz
- 5 dkg fejes saláta
Elkészítése
- Mossunk meg 7 dkg gombát és a paprika egyik felét, majd a megtisztított hagymával együtt daraboljuk fel. A darált húst pirítsuk meg 1 tk felhevített olajon, majd keverjük hozzá az előkészített zöldségeket és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és kis lángon, lefedve pároljuk puhára.
- A kínaikel-leveleket tegyük 1-2 percre forró, sós vízbe, majd jól csepegtessük le. Halmozzuk rájuk a zöldséges húst, majd tekerjük fel, a végeket hajtsuk be.
- A paradicsompürét melegítsük meg, és pár percre tegyük bele a hústekercseket.
- A megmaradt, alaposan megmosott gombát és hagymát szeleteljük fel. A balzsamecetet keverjük ki a megmaradt olajjal és pár csepp mézzel. A salátát mossuk meg, csíkozzuk fel, forgassuk össze a zöldséggel és a dresszinggel. Ezzel a vegyes salátával tálaljuk a csirkemellel töltött roládokat.
Vacsora
Zöldséges omlett hagymából, kaliforniai paprikából, paradicsomból, 2 tojásból, némi morzsolt fetával megszórva, sóval, borssal ízesítve (zsiradék nélkül, teflonedényben sütve)
A diéta 2. napja
Reggeli
Gyümölcsturmix zsírszegény tejből
Ebéd
Zöldséges-bazsalikomos csirkemell
Hozzávalók (1 személyre)
- 10 dkg előfőzött barna rizs
- 10 dkg csirkemellfilé
- só, bors
- 1 tk olaj
- 6 dkg sárgarépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl zöldségleves-alaplé
- 1 tk paradicsompüré
- 3 ek főzőtejszín
- 1 marék bazsalikomlevél
- 5 dkg brokkoli rózsáira szedve
- 2 dk zöldborsó
- 1 tk margarin
Elkészítése
- A rizst főzzük ki a csomagolásán olvasható utasítás szerint.
- A csirkemellet tisztítsuk és mossuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Az olajat hevítsük fel, és mindkét oldalról süssük meg rajta a húst. Emeljük ki, fedjük le alufóliával, s hagyjuk pihenni.
- A pecsenyeszafton pirítsuk meg a megtisztított, kis darabokra vágott répát és hagymát. Adjuk hozzá az alaplevet, a paradicsompürét és a tejszínt. Mérsékelt lángon főzzük 3-4 percig, majd pürésítsük. Ízesítsük az apróra vágott bazsalikommal, sóval és borssal.
- A brokkolit és a zöldborsót futtassuk meg a margarinon, öntsünk alá 3 ek vizet, sózzuk meg, majd lefedve pároljuk puhára.
- A húst szeleteljük fel, és tálaljuk a főtt rizzsel, a zöldségekkel és a mártással.
Vacsora
Paradicsomos pirítós 2 szelet teljes kiőrlésű toastkenyérből 2 db apróra vágott paradicsommal, bazsalikommal, fokhagymával, pár csepp olívaolajjal
A diéta 3. napja
Reggeli
Almás-mogyorós müzli joghurttal
Ebéd
Paradicsomos-brokkolis tésztasaláta
Hozzávalók (1 személyre)
- 5 dkg orsótészta
- só
- 10 dkg brokkoli rózsáira szedve
- 7,5 dkg koktélparadicsom
- 2 ek pesto
- 1 ek balzsamecet
- 1 tk olívaolaj
- 20 g fekete olajbogyó
- bors
- bazsalikom
Elkészítése
- A tésztát főzzük ki sós vízben a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a brokkolit, és főzzük együtt.
- A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. A pestót keverjük ki a balzsamecettel, az olajjal és 2 ek vízzel.
- A tésztát és a brokkolit szűrjük le, kissé hűtsük ki, majd tegyük tálba a paradicsommal és az olajbogyóval együtt. Adjuk hozzá a pestót, ízesítsük sóval, borssal, díszítsük bazsalikommal.
Vacsora
Salátatortilla csirkemellel: főtt, kockázott csirkemellfilé, avokádó, paradicsom, kígyóuborka kockákra vágva, friss salátalevélbe tekerve, sóval, borssal ízesítve.