Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorókrémes karamellás torta

120 perc
bonyolult
megfizethető
1 adag
Hozzávalók
  • A három piskótához:
  • 12 db tojás
  • 90 dkg cukor
  • 3 tk vanília kivonat
  • 7,5 dl zsíros tej
  • 22,5 dkg vaj
  • 6 tk sütőpor
  • 66 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 20 dkg mogyorókrém
  • 5 dl habtejszín
  • 20 dkg mogyoró
  • ( cukor és tejszín a karamellkrémhez )
  • A tükörglazúrhoz:
  • 13 dkg cukor
  • 11,5 dkg víz
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg kakaópor
  • 0,5 dkg zselatin

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A formát előkészítjük a sütéshez, kibéleljük sütőpapírral.
  2. A tojásokat elkezdjük habosítani, kb. 4 percig. A már habos tojáshoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát és további öt percig keverjük.
  3. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Egy lábosban felmelegítjük a tejet,  és hozzáadjuk a vajat. Amíg melegszik a tej addig a száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a cukros tojásos keveréket, majd a meleg tejet és jó alaposan átkeverjük a tésztát.
  4. Megtöltjük a sütőformát és az előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsüljön, majd ha kész hagyjuk hűlni.
  5. A krémhez először a megtisztított mogyorót megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután felverjük a habtejszínt, majd hozzákeverjük a mogyorókrémet. Apró darabokra vágjuk a mogyorót. Egy edényben 4 evőkanál cukrot karamellizálunk egy kis vízzel, majd annyi tejszínt öntünk hozzá, hogy lágyabb, kenhető állagot kapjunk. Ebbe forgatjuk bele a mogyorót. Ezt a karamellás mogyorót összekeverjük a habtejszínes mogyorókrémmel.
  6. Egy másik edényben 6 evőkanál cukrot karamellizálunk, amit szintén felöntünk tejszínnel.
  7. Összeállítjuk a tortát. Két piskótának a tetejét megkenjük a karamellkrémmel, majd megtöltjük a piskótákat. Míg elkészül a a tükörglazúr hűtőbe tesszük. 
  8. A tükörglazúrhoz a cukrot, 100 g vizet, tejszínt és az átszitált kakaóport egy edényben 106 fokig melegítjük. Egy másik edényben a 15 g vizet a zselatinnal összemelegítjük, majd hozzákeverjük a kakaós keverékhez. Jól elkeverjük benne a zselatin, majd leszűrjük. A masszát 40 fokig hűtjük, majd ráöntjük a torta tetejére. Nem baj, ha nem az egész tortát fedi be. Ismét hűtőbe tesszük a tortát.
  9. A tortát tetszés szerint, karamellbe forgatott mogyorókkal díszítjük.

MÉG TÖBB TORTA RECEPT >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss