Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Desszertnyi egzotikum kókusszal és mangóval

Ahogy a májusi napsütés egyre inkább a szabadba hívogat mindenkit, úgy közeledik a könnyed desszertek ideje.

Mindig jóleső érzés olyan ízkombinációkat kikísérletezni, amelyek egyszerre nyújtanak különleges élményt az újdonságokra nyitott ínyenceknek, de közel sem keltenek megütközést azon kóstolókban, akik számára fontosak a hagyományos ízek.

A sütés nélküli finomságok egyik megunhatatlan klasszikusa a sokféle variációban tálalható rizspuding vagy tejberizs alapú gyümölcsrizs – jól behűtve.

Ez a kis odafigyeléssel tökéletesíthető alapdesszert adta az ötletet a kókusszal és mangóval gazdagított édességhez. Egzotikus, csodás ízei pedig különleges ízutazásra csábítnak.

Az Indiából származó mangó, melynek fáját őshazájában szentként, termését pedig számos országban a szerelem szimbólumaként tisztelik, ma már idehaza is sok helyen beszerezhető. A friss mangó vásárlásánál arra érdemes ügyelni, hogy a héja mindenféle fekete elszíneződéstől mentes, tapintásra pedig enyhén puha legyen – az előbbi vagy a túlzott vegyszeres kezelésre, vagy betegségre utal, amelyek a gyümölcshúst szinte élvezhetetlenné teszik, ha pedig túlságosan puha, akkor elveszíti élvezetes állagát. A héj színe alapvetően nem befolyásolja a gyümölcshús minőségét, az egészen napsárga héjú éppúgy kitűnő, mint a zöldes-pirosas.

Piacon sikerült szert tennem 2 db jó minőségű gyümölcsre, a többi hozzávaló pedig a kamrában és a hűtőszekrényben várakozott. Az elkészítése és tálalása kifejezetten jó mulatság, a siker pedig garantált.

Kókuszos rizsdesszert mangóval

Hozzávalók 4 személyre:
2 dl kerekszemű rizs
1 dl kókuszreszelék
1 dl finomszemű kristálycukor + 2 teáskanál
2½ dl tej
2½ dl víz
2 dl alaposan lehűtött habtejszín
1 teáskanál vanília-kivonat
2 db érett, egészséges mangó
1 csipet só

Elkészítés: A rizst alaposan megmostam, szűrőkanálban kissé megszárítottam. Egy közepes méretű lábosba szórtam a kókuszreszelékkel és a cukorral együtt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam 1 csipet sót, és folyamatos keverés mellett közepes lángon főzni kezdtem, mikor a víz felforrt, hozzáöntöttem a szobahőmérsékletű tejet, belekanalaztam a vaníliát, a tűzhelyet takarékra állítottam, a lábost lefedtem – lassú tűzön 22-25 perc alatt puhára főztem. Nem szívta magába azonnal a teljes folyadékmennyiséget, de a hűtés során kellemesen krémes állagot öltött.

Amíg a rizs főtt, előkészítettem a mangót. Alapos mosást követően zöldséghámozóval eltávolítottam a héját, mindkettőt felkockáztam. Az mangókockák felét keverőpohárba halmoztam, 2 teáskanál cukorral krémesre turmixoltam – kis üvegbe töltve a hűtőszekrénybe tettem.

A habtejszínt felvertem. A krémes, kókuszos rizst tálba öntöttem, langyosra hűtöttem, és botmixerrrel 2-3 perc alatt nem teljesen pépesre zúztam.

4 desszertgyűrű oldalát sütőpapírral béleltem – ennek híján kis desszertes tálban is elkészíthető – az aljukra pedig kis sütőpapírlapokat illesztettem.

A habtejszín 2/3-át hablapáttal a már szobahőmérsékletű rizskrémhez kevertem. A desszertgyűrűkben egyenletesen elosztottam a krém 2/3-át, vízbe mártott evőkanál hátával óvatosan lesimítottam.

A mangókockákat elosztottam a tetejükön, a maradék rizskrémmel befedtem, majd a tejszínhab 1/3-át habzsákba szedve szintén elosztottam a 4 desszerten. Hűtőszekrényben 2 órát pihentettem (ha hosszabb ideig várakozik, az sem árt neki).

Tálaláskor a gyűrűket és a papírkarimákat óvatosan eltávolítottam, hideg mangószósszal kínáltam.

Kellemesen krémes, a kókusz és a vanília ízeit a legkevésbé sem tolakodó módon egyesítő desszert, amit a mangó egzotikus aromái tesznek tökéletessé. Néha kifejezetten üdítő változatosságot hoz a mindennapokba néhány különleges nyárváró falat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss