Szilvalekváros derelye házilag

default user icon
8 3.9/5

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • víz

Elkészítés

    1. A lisztet gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést fúrunk, majd beleütjük a tojásokat, és hozzáöntünk 1-2 dl langyos vizet öntünk. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos nem lesz, és nem ragad a kezünkhöz.
    2. Sodrófával vékonyra nyújtjuk, a tészta felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között az ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, majd derelyevágóval feldaraboljuk.
    3. A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

1 adag: 735 kcal

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Lizák Anna 5 évvel ezelőtt
Én saját készítésű feketeribizli lekvárral készítem. Szerintem úgy a legjobb. ;)
Lőrinczi Szilvia 6 évvel ezelőtt
A recept szuper szerintem, viszont elkövettem néhány hibát, amiket leírok, hogy ti ne kövessétek el: - nem főztem meg azonnal, ahogy elkészítettem, ezért kicsit megszáradtak a szélei és mire vízbe tettem már kezdtek szétnyílni - az előbbi hiba miatt kezdtett a lekvár kifolyni belőle, ezért nem főztem meg eléggé mindegyiket - nyújthattam volna vékonyabbra is... Ezeken kívül elsőre egész jó lett. Barack és eper lekvárral készítettem, a leveleket nem egymásra tettem, hanem az egyiket felvágtam négyszögletűekre és háromszög alakúra hajtottam össze, a másik levelet pohárral kivágtam és félköralakúra hajtottam össze, így meg lehet majd különböztetni a két féle ízt. A széleit nem az ujjaimmal, hanem villával nyomkodtam össze, nagyon szép lett.
Cseh Dániel 6 évvel ezelőtt
igazság szerint az igazi régi békebeli derelye nem állt másból mint lisztből, sóból és vízből hideg vízből nekem dédimamám isteni derelyét tudott készíteni ebből a receptből, ennél a receptnél véleményem szerint a langyos víz helyett hideg vizet kell használni mivel a langyos illetve meleg víztől a liszt csak megfő és minden tésztánál még ha nincs benne élesztő akkor is kicsit pihentetni kell és akkor nem lesz kemény
Veres Dávid 6 évvel ezelőtt
nekem sajnos nem nagyon jött be.
Peszeki Orsolya 8 évvel ezelőtt
Sajnos nekem nagyon rágós lett. Ráadásul a 4 evőkanál olaj sok a 10 dkg morzsához. És 10 dkg morzsa kevés ennyi tészta befedéséhez.
Vereb Tünde 9 évvel ezelőtt
Az én nagymamám is pontosan így készíti a derelyét. Ha valaki esetleg újat szeretne kipróbálni, zsemlemorzsa helyett mákban is meg lehet forgatni, a tányéron pedig sült vajjal meg lehet locsolni. Persze a porcukor sem maradhat le róla. Isteni!
10 évvel ezelőtt
Pont olyan a recept ahogy edesanyam tanitotta.Vigyazat a szilva lekvarral,ne legyen tul folyekony,es aki szereti kis cukrot szorhat a tetejere.Jo etvagyat!
Szilágyi Kinga 12 évvel ezelőtt
hajrá túrós derelye!!!

Hasonló Receptek